HVT Xtra: HDPHNS

T+A Solitaire P en Solitaire P-SE

Heen en weer tussen de P en de P-SE

Door Ward Maas, HVT 11, november 2021

Dit is het verhaal van twee hoofdtelefoons. De T+A Solitaire P-SE en de T+A Solitaire P. T+A (Theorie plus Anwendung) uit het Duitse Herford is geen onbekende in de High End audiowereld. “Eigentlich sind wir Wissenschaftler … denn T+A bedeutet Theorie und Anwendung in Sachen Audio-Technik.” Zegt T+A zelf. Dat betekent ook voor hoofdtelefoons dat ze een benadering hebben met het streven om het onderste uit de kan te halen.


De Solitaire P-SE is de EISA-winnaar dit jaar in de categorie ‘High End Headphones 2021-2022’ terwijl, misschien wat verwarrend, de P-uitvoering het vlaggenschip van T+A is. Twee hoofdtelefoons die in de categorie ‘uitstekend en beter’ vallen. Aangezien de huidige generatie hoofdtelefoons een duidelijk lagere impedantie heeft dan vroeger, vereist de aansturing hiervan meer aandacht. T+A zou T+A niet zijn als ze de bijbehorende hoofdtelefoonversterker, de HA-200, in hun programma hebben die de ‘Referenz Verdacht’ kwaliteit in huis heeft om deze hoofdtelefoons aan te sturen. Daarom eerst iets over deze HA-200 hoofdtelefoonversterker.

De HA-200

Wanneer je een producttest doet, kijk je eerst naar een algemene indruk. Van de kwaliteit van de verpakking, het gewicht van het product tot hoe de knoppen draaien. Dan kijk je naar specificaties, hoe makkelijk een product op te stellen is en uiteraard hoe het allemaal klinkt. En geloof me, daar kom je best nog wel eens wat tegen dat beter had gekund. De indruk die de HA-200 maakt is heel bijzonder. Aan de ene kant zo solide als je je maar kunt voorstellen. Een 6,5 kg zwaar product dat eruitziet alsof het van massief aluminium is gemaakt dat fantastisch is afgewerkt, een genot om naar te kijken. Knoppen die draaien zoals het moet, drukknoppen die klikken zoals het hoort. De HA-200 verbergt eigenlijk de nodige features en instellingen die handig zijn weggewerkt in een simpel menu. De indruk die gemaakt wordt is daardoor ingetogen. Aan de andere kant is dit in muzikaal opzicht inderdaad referentieklasse.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS