HVT Xtra: HDPHNS

Tago Studio T3-01 en T3-02 over- en in-ear

Japanse eenvoud geeft muzikaal genot

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

Tago Studio is een mooi voorbeeld van een merk waarvan waarschijnlijk niemand ooit heeft gehoord. Tot nu dan. Het begint als een slappe mop: er kwamen eens twee Japanners samen, zegt de één… Toch zitten we niet heel ver van de waarheid, want het was Kunio Tago componist/producer en baas van de Tago Studio te Tagasaki die op een gegeven moment hoofdtelefoonfabrikant Tokumi, eveneens in Takasaki, benaderde met de wens de Tago Sound wereldkundig te willen maken.


Eigenlijk was dit in een notendop hoe het idee voor de T3-01 is geboren. Tago San had bedacht dat in de tijd dat mensen voornamelijk via hun computers of smartphones naar muziek luisteren, het extra belangrijk is die muziek op de juiste manier, vol lading, af te leveren. En wel via een hoofdtelefoon. De kwaliteit van een dergelijke hoofdtelefoon is van het grootste belang en mag op geen enkele manier in gevaar komen. Tokumi bleek de meest geschikte partner voor deze opdracht, omdat daar prijs/kwaliteit nog beter bewaakt werd dan de juwelen van Her Majesty The Queen of Great Britain.

De juiste partijen bij elkaar

De stelling dat deze hoofdtelefoon primair door geluidstechnici in studio’s zou worden gebruikt werd als ontwerpuitgangspunt genomen. Hierdoor zou de kwaliteitseis hoog in het vaandel blijven, was de gedachte. De hoofdtelefoon zou lang gedragen moeten kunnen worden, zonder dat hij zou gaan irriteren. Alle onderdelen zouden uitwisselbaar moeten zijn en de gebruikte materialen zouden lang mee moeten gaan en toch niet te veel van het budget moeten opsouperen. Vanwege de esthetische én klankmatige eigenschappen werd als materiaal voor de afsluiting van de oorschelp gekozen voor esdoorn (maple). Dit bleek zo bewerkelijk dat de productie is uitbesteed aan Oak Village, een bedrijf gespecialiseerd in houten meubels en constructies van Japanse houten huizen. Ook de 40mm driver is op specificatie voor de T3-01 gemaakt, waar heel veel aandacht en energie is besteed aan de toepassing van een zijden proteïne coating door de Textile Industrial Lab. De combinatie van bovenstaande ambachten heeft uiteindelijk voor de allesbepalende sound van de Tago Studio T3-01 gezorgd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS