HVT Xtra: HDPHNS

Yamaha YH-L700 Wireless ANC over-ears

Hoe je Goliath kunt verslaan

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

Yamaha heeft in korte tijd maar liefst drie hoofdtelefoons op de markt gebracht, twee over-ears, een on-ear en een in-ear. Voor deze recensie hebben we het topmodel aan de (blauwe) tand mogen voelen. Inderdaad we hebben het over een draadloze variatie op het bekende thema van de active noise-cancellation, eigenlijk het domein van Sony en Bose. Sinds kort is daar hard- en softwaregigant Apple bijgekomen toen de nazaten van Steve Jobs de AirPods Max introduceerden. Yamaha zag de kans schoon haar herintrede te doen in de nu immens populaire markt.


Ik noem bovenstaande merken niet zomaar, want de competitie is nogal heftig op dit vlak. Waar Bose ooit de hegemonie had in het marktsegment, was het nieuwkomer Sony die een aantal jaar geleden man en macht, en vooral zichzelf, verraste met het succes van hun ANC-model. Het zou een trendsetter worden voor een leger van merken die allemaal een graantje van deze hausse wilde meepikken. En toen was daar Apple. Ze hadden natuurlijk al een enorme hit met de AirPods, je weet wel, die op kleine tandenborsteltjes gelijkende oortjes. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken en geëvolueerd tot een van de bestverkopende in-ears. Toen daar vrij recent de AirPods Max bijkwam, betekende dat vooral het openbreken van de hoofdtelefoonmarkt van rond de 600 euro. Met de introductie van hun hi-res abonnement voor Apple Music was de hifi-boot aan.

Precies op het juiste moment

Naar mijn mening had Yamaha de introductie van hun nieuwe hoofdtelefoons niet beter kunnen plannen. Het bekende Japanse bedrijf heeft natuurlijk de naam en faam mee. Ze worden al decennialang door het grote publiek gezien als stuwende kracht als het gaat om nieuwe technologieën. Denk maar aan multiroom en streaming audio en 3D soundbars, waarmee ze jarenlang voorliepen op de concurrentie. Terwijl de in-ears voortborduren op de populariteit van de True Wireless modellen en met de komst van de TW-E3B een prettige vormfactor hebben meegekregen, verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes, gaan de over-ear modellen een stuk verder. Waar de on-ear vooral een lange speelduur lijkt te hebben, begint de YH-E700 de Sony’s en Boses al ernstig naar de kroon te steken, de Yamaha YH-L700 neemt het echter als de spreekwoordelijke David op tegen de Goliath van de consumentenelektronica. Je moet maar durven.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS