HVT Xtra: Made in Holland

Cock van Vianen – Sivian Acoustics

DIT MOET JE HOREN!

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2017

Onze Marnix Bosman heeft al het een en ander over de man achter Sivian Acoustics, Cock van Vianen, verteld toen hij zijn Larissa 300B eindversterker onder handen nam in HVT nummer 5 van dit jaar. Geheel onterecht opereert deze man al jaren in de anonimiteit. Bijna onzichtbaar voor de hifi-puristen in Nederland is de man niet alleen verantwoordelijk voor een uniek versterkerontwerp, maar tekent hij ook nog eens voor een prachtige no-oversampling DA converter annex voorversterker, genaamd Elara 72, en twee modellen luidsprekers met de buitenaards klinkende namen Lysithea en LEDA. All-round is een woord dat naar boven komt.

Een Pietje precies

“Onder welke steen is deze man in hemelsnaam vandaan gekropen?” heb ik me wel eens afgevraagd, als ik weer eens met Cock in gesprek raakte. Het zal inmiddels ruim een jaar geleden zijn dat ik op zijn kunnen werd gewezen door Mark Haringsma van Uw Hifi Choice uit Soest, die ik hierbij als spotter van het geniale talent van Cock van Vianen wil benoemen. Als tijdens de eerste gesprekken werd mij duidelijk dat Cock zich niet alleen kenmerkt als een beetje stille, afwachtende man die alleen antwoord als hij iets zinnigs te zeggen heeft, maar ook dat als hij eenmaal iets te zeggen heeft, hij vaak in onwaarschijnlijk detail treedt over het onderwerp in kwestie. En dat kan variëren van relativiteitstheorie tot elektrische tandenborstel. Vaak komt hij dan eerst met een anekdote, om daarna de diepte van het onderwerp in te gaan. En met diepte bedoel ik dan dat er vaak details naar voren komen, die vaak onopgemerkt blijven. De man is een Pietje precies, punt.

Da’s logisch

Je hoort wel vaker over het soort autodidact dat Cock is, dat vaak op jonge leeftijd al begonnen is met het zelf bouwen van apparaten. Cock vormt hierop geen uitzondering. Al op zijn twaalfde maakte hij zijn eerste luidspreker. Als je zijn eigenschap van Pietje precies combineert met zijn professionele carrière, dan wordt snel duidelijk dat zijn keuze om tijdens zijn “normale” banen richting audio te graviteren helemaal zo gek nog niet was. Eigenlijk is Cock voorgeprogrammeerd tijdens zijn werk in de hoogfrequenttechniek. Het heeft zijn logische manier van denken bepaald. Accumulatie van kennis en ervaring, onder meer opgedaan in het Dr. Neher Laboratorium van de toenmalige PTT, bij het NIKHEF, de Radio Holland Marine en Racal NESA en de drang naar goede muziek leidden ertoe dat Cock in 1990 zijn eerste PA systeem afleverde. Gebouwd om perfect en onvervormd muziek te maken, gebruikten bands als Sonny’s Inc. en Xander de Buisonjé de eerste systemen van Sivian Acoustics, zoals Cock’s merk heet. Het duurde niet lang of zijn drang naar perfectie zou hem richting high-end audio duwen.