THE ULTIMATE LS1
Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2017
De Grimm LS1 monitor is nu ruim 6 jaar op de markt en heeft nationaal maar vooral ook internationaal veel lovende kritieken gekregen. De ontwikkeling rond deze luidspreker heeft nooit stilgestaan maar sinds de laatste High-End show in Munchen is er echt iets nieuws. De LS1be.
Optisch lijkt de LS1be sprekend op de LS1. De basisprincipes en ideeën achter de LS1be zijn volledig identiek aan die van de ‘klassieke’ LS1. De letters “be” verwijzen naar het gebruik van een nieuwe Beryllium tweeter, maar de verschillen gaan verder dan dat. In de “be” is feitelijk ieder onderdeel van de LS1 nog eens onderzocht op mogelijkheden om de luidspreker nog beter te maken. De LS1be is de ultieme LS1.
LS1
Voor degene die nog niet heel erg bekend is met de LS1 nog even een paar wapenfeiten. De LS1 is een actieve twee-weg monitor die naar wens per monitor kan worden uitgebreid met een actieve sub waardoor het een 3-weg weergever wordt. De LS1 heeft een opvallend breed front dat is gekozen om een THE ULTIMATE LS1 weergever te ontwikkelen die een consistent afstraalgedrag heeft over een zo breed mogelijk frequentiebereik. De LS1 projecteert muziek als een halfstraler en gedraagt zich pas onder de 250Hz als een rondomstraler. Gezien het feit dat het voor de mens onder deze frequentie moeilijk is om richting te bepalen is dat geen probleem. Door dit akoestische gedrag heeft de akoestische ruimte bij een LS1 veel minder invloed op de stereo-illusie van de luisteraar.
Tijdrespons en DSP
De LS1 maakt gebruik van gemodificeerde Ncore versterkers die in de linkerpoot van de luidsprekers zijn gemonteerd. Daar bevindt zich ook de A/D-converter, low-jitter klok en DSP die zorg draagt voor de interne processing. De LS1 gebruikt een digitaal cross-over filter vanwege de hoge nauwkeurigheid die op deze manier mogelijk is. Het gedrag van iedere luidspreker wordt daarnaast gecompenseerd als ware het een ideale weergever. De bijzondere digitale cross-over van de LS1 biedt bovendien de mogelijkheid om een optimaal gedrag in het tijddomein te realiseren. Hierdoor is de LS1 een faselineair weergavesysteem geworden wat belangrijk is voor het realiseren van een natuurgetrouwe, transparante weergave.