HVT Xtra: Made in Holland

Guido Tent – Tent Labs

IK VERKOOP GEEN COMPONENTEN, MAAR FUNCTIES

Door Marnix Bosman, HVT 1, januari 2017

Tentlabs is bekend vanwege de DIY-modules voor buizenapparatuur en CDspelers. De activiteiten en het verhaal rond het bedrijf van Guido Tent gaan echter veel verder dan alleen deze modules.

Guido Tent heeft net als veel ontwerpers binnen de audio een passie voor muziek en een natuurlijke drang om mooie technische oplossingen te bedenken. Sinds zijn jeugdjaren is hij al bezig met audio. Het was dus ook niet vreemd dat zijn afstudeerproject als afsluiting van zijn elektronicastudie een buizenversterker was. Ook zijn eerste baan was in de audio bij DeJongSystems (destijds importeur van onder andere Audio Innovations en Audio Note), waar hij, zoals hij zelf memoreert, veel heeft geleerd op het gebied van buizentechnologie en hoe je dingen die je hoort kunt vertalen naar technische oplossingen.


Guido stapte in 1995 over naar Philips Semiconductors waar hij actief was op het vlak van EMC, eerst op systeem- en printniveau, later ook op silicium (chip) niveau. Daarna werkte hij vanaf 2000 aan de ontwikkeling van optische opslagsystemen en was hij betrokken bij de eerste DVDrecorder (de DVDR1000). Het audiobloed bleef echter door de aderen stromen en in zijn vrije tijd werden er nog veel ideeën tot uitvoer gebracht. Op die manier kwam hij in 1995 in aanraking met een groep hobbyisten die werkte aan een high-end DAC. De activiteiten binnen deze groep ontwerpers is uiteindelijk de aanleiding geweest voor de oprichting van Tentlabs.

Tijdens de ontwikkeling van die bewuste DAC verwierf Guido veel kennis op het gebied van jitter en klokgeneratoren. Deze kennis leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een eigen low-jitter klok. Dit ontwerp werd niet alleen in die eigen DAC gebruikt maar via een alternatief circuit ook door andere mensen die ermee wilden werken. Die low-jitter klok is feitelijk het eerste product van Tentlabs en er volgden nog verschillende andere modules voor bijvoorbeeld buizenapparatuur die binnen datzelfde circuit werden verkocht. Mede door het succes van al die modules zette Guido in 2005 uiteindelijk de stap om Philips te verlaten en helemaal voor zichzelf te beginnen.