HVT Xtra: Made in Holland

True Transmission Technology

DE KUNST VAN KABELFABRICAGE

Door Ernst Neve en Marnix Bosman, HVT 1, januari 2017

Hoewel het bedrijf Van den Hul pas in 1980 is begonnen, heeft de drijvende kracht en naamgever van het bedrijf Aalt-Joek (AJ voor vrienden) van den Hul in no-time de goeroestatus weten te bereiken in hifi-land. Toen ik mijn eigen speciaalzaak nog had in Amsterdam, we praten 1993, was de goede man al een fenomeen. Niet slecht om dat in zo’n tien jaar voor elkaar te boksen. Inmiddels worden de man krachten toegedicht die hem van de goeroestatus zo naar de goddelijke kunnen projecteren, maar in dit artikel zullen we ons beperken tot de goddelijke klanken die door een 3T kabel vloeien. Marnix Bosman boog zich over een 3T luidsprekerkabel en twee sets 3T interlinks. Voordat we naar de bevindingen van Marnix overstappen eerst nog even dit over de man Van den Hul. Als je je bedenkt dat zijn vader een Philips ingenieur was met meer dan veertig patenten op zijn naam en Van den Hul al op zeer jonge leeftijd experimenteerde met rondslingerende elektronica, is het achteraf bezien niet raar dat hij die kant ook is opgegaan. Maar dat zijn pad hem naar de esoterische elementen en metaalvrije kabels zou leiden, had hij waarschijnlijk zelf ook niet bedacht. Zijn eerste metaalvrije kabels met Linear Carbon Structure, te weten The First, The Second en The Third bleken ergens mid jaren tachtig revolutionair qua bouw en klank. Of liever gezegd de afwezigheid van een eigen klank. De kabels zitten nog immer in het pakket. De laatste trouvaille van de nu bijna 80-jarige man is 3T, hetgeen staat voor True Transmission Technology. Al twintig jaar is HNNY benelux b.v. importeur van Van den Hul. Hij was zo vriendelijk de bekabeling ter beschikking te stellen aan onze Marnix.


Bekabeling is een essentieel onderdeel binnen ieder audiosysteem. Een kabel lijkt zo’n eenvoudig stukje in de audioketen maar is eigenlijk een heel ingewikkeld onderdeel. Een korte bloemlezing van de Van den Hul aanpak. Aalt-Jouk van den Hul richt zich al sinds 1980 op de ontwikkeling van audio- en videokabels. De ontwikkeling van de 3T serie bekabeling is feitelijk gestart in 2009. Het doel van deze ontwikkeling, True Transmission, is uiteindelijk ook de naam van deze aanpak geworden. Het doel lijkt heel eenvoudig maar tijdens het opstellen van het eisenpakket voor de te gebruiken geleiders
ontstond het gevoel dat het doel eigenlijk onmogelijk was. Een lange tijd van nadenken, onderzoeken en evalueren leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling tot de 3T aanpak. De essentie van 3T is een combinatie van verschillende metalen in combinatie met een uniek fabricageproces. Samen met de reeds eerder ontwikkelde technieken heeft dat een speciale techniek opgeleverd.

Eisenpakket

Het eisenpakket voor 3T telt in totaal maar liefst 20 punten. Ik ga die niet allemaal opsommen (ze staan tenslotte allemaal op de Van den Hul website). Ik pik er slechts een paar in mijn optiek essentiële punten uit. Zo was het bijvoorbeeld een doel om geen edelmetalen te gebruiken. Marktspeculatie kan namelijk ongewenste prijsschommelingen veroorzaken. Een aantal van de 20 punten uit het eisenpakket hebben direct en indirect met elkaar te maken. Zo moet de (gehoormatige) kwaliteit over tijd gelijk blijven. De kabel mag niet hoorbaar gevoelig zijn voor mechanische stress maar moet tegelijkertijd ook weer flexibel zijn. Er mag ook geen oxidatie optreden die verandering (hardheid) in klank kan veroorzaken. Geen chemische veroudering, hij moet ongevoeligheid zijn voor temperatuur of andere klimatologische omstandigheden. Verder moet de kabel een korte burn-in periode hebben en een lange levensduur. Tijdens de levensduur dienen de prestaties weer gelijk te blijven waarmee we weer bij het eerste punt zijn teruggekeerd. De punten uit het eisenpakket ondersteunen elkaar maar zijn soms ook tegenstrijdig wat het ontwikkelproces ingewikkeld maakte. Uiteindelijk ontstond in 2010 echter toch een eerste model en inmiddels is de 3T benadering een essentieel onderdeel van het Van den Hul programma.