HVT Xtra: Streaming

Auralic Aries Mini

BOEM! Die zit.

Door Michel van Meersbergen, HVT 1, januari 2018

Auralic heeft haar gamma streamers onder de naam ‘Aries’ uitgebreid met een nieuwe telg: de Aries Mini. Zoals zou blijken is alleen het kastje mini. Én de prijs… die is eigenlijk ook wel mini. De prestaties, uitbreidings- en tweakmogelijkheden zijn echter van een andere orde. Auralic lijkt met de Aries Mini een benchmark voor streamers in deze prijsklasse neergezet te hebben.

Eén van de grote verassingen begint als ik het doosje waar de Aries Mini in verpakt is open doe en zowel een sleutel als 4 torque-boutjes aantref. Hoezo? De vraag wordt beantwoord door een bijgeleverde ‘Drive Installation Guide’: je kunt een SSD-schijf monteren in de Aries Mini! En dan ook nog eens zonder bovengrens aan de capaciteit. Alleen dit doet mij direct anders kijken naar het, in mijn geval, matzwarte kastje met de bescheiden afmetingen van 135 x 135 x 28mm.
De Aries Mini laat zich installeren en besturen door de Lightning DS app. De app loopt laat je de installatie stap voor stap doen en is daarmee een fluitje van een cent. Het toekennen van een muziekarchief gaat via de meest gangbare DLNA/UPnP software of anders laat je Lightning DS zelf een server aanmaken op basis van een ‘gedeelde’ map op de computer. Deze laatste optie kies ik omdat ik nog wel eens wissel van playlist en geen zin heb keer op keer weer volledige lijsten door te ploegen. De muis is voor mij dan zo veel sneller…
De app zit logisch in elkaar, laat zich heel makkelijk bedienen en biedt uitgebreide mogelijkheden om de Aries Mini zeer precies naar eigen smaak in te stellen. Voor externe streamingdiensten zijn Qobus, Tidal en Wimp reeds geïnstalleerd, andere diensten zijn eenvoudig toe te voegen. Via AirPlay of Songcast schakel je eenvoudig door naar de internetzenders van jouw keuze of laat je verrassen door suggesties uit de app zelf.
Los van het feit dat ik dus liever vanuit een ‘gedeelde’ map werk om mijn muziekarchief te managen, de mogelijkheden die Lightning biedt door je archief te scrollen en bekijken, dan wel visueel te ordenen zijn erg uitgebreid: op 11 manieren. Ik beken onmiddellijk dat ik, ondanks mijn persoonlijke omweggetje, regelmatig van deze handigheidjes gebruik heb gemaakt.