HVT Xtra: Streaming

KEF LS50WL Nocturne

KEF LS50 Wireless, ontsloten voor iedereen

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2018

Onlangs ben ik getuige geweest van wel een heel bijzondere presentatie van KEF. Het ging om de introductie van een nieuwe KEF LS50 Wireless, te weten het model met als ondertitel Nocturne.
In een poging om dit complete systeem, zo mogen we de LS50WL inmiddels wel noemen, relevant te maken in de wereld van de millennial, heeft KEF de hulp van Marcel Wanders, artistiek duizendpoot en industrieel ontwerper, ingeroepen. Ineens deelde het hifi-journaille de kamer met Key Opinion Leaders vanuit alle windhoeken van de aardbol en een echte, bekende DeeJeei.


Kosten noch moeite waren gespaard om de Nocturnes te laten schijnen. Goed, in essentie gaat het om een “gewoon” paartje LS50WL met dat verschil dat over de behuizing en de luidsprekers zelf een opdruk is aangebracht die oplicht onder blacklight. Het gegeven is leuk, echter de achterliggende gedachte prijzenswaardig. Ik ben nog immer van mening dat de onhipheid (kortweg pih factor) met alle middelen moet worden tegengegaan. Dan maar een laagje eroverheen. Gelukkig hindert de extreem dunne laag de luidspreker zelf niet en wordt de klank geen onrecht aangedaan.

Voor iedereen een app

Vanaf nu is de KEF LS50WL dus echt voor iedereen ontsloten en worden de muzikale geneugten die het systeem biedt niet langer geheimgehouden voor het grote of hippe publiek. Onze lezers zijn naar ik aanneem inmiddels bekend met de techniek en de historie die aan het fenomeen LS50 kleeft. Van huis uit een BBC monitor, gegroeid naar een iconische status en opnieuw vormgegeven door KEF als de LS50 zoals we die nu kennen met de kenmerkende Uni-Q driver. Het nut van het coaxiale ontwerp is evident, een zo goed als perfect fase en impulsgedrag, mooie spreiding en uniformiteit in klank. Het enige dat ontbrak was… een app?

Geen compressie

In zeker zin hoort de app zeker bij de gekozen strategie, maar KEF zou KEF niet zijn als er niet een dieper idee aan ten grondslag zou liggen. Met het fenomeen app had KEF al enige mate van ervaring, evenals de nieuwe trends van Bluetooth luidsprekertjes en draadloze verbindingen. Laat dit nu gelijk ook de bottleneck van de kwaliteit bepalen. Bij Bluetooth is er natuurlijk altijd nog een zekere mate van compressie en wifi brengt over het algemeen meer problemen met zich mee dan oplossingen. Reden genoeg om vanaf de basis te beginnen met de KEF LS50WL.