HVT Xtra: Streaming

Mark Levinson 519 streamer/CD speler

Dit is toch wel de shit

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2018

In het kader van de streaming special leek het mij een goed idee de streamer extraordinaire van Mark Levinson, de 519, nader aan de tand te voelen. Uiteraard zocht ik mijn toevlucht bij Michael Huigen van Reference Sounds, importeur van de Levinson goodies, die mij alle gelegenheid gaf te doen wat ik maar wilde, zolang het maar binnen de grenzen van het betamelijke bleef. Nou, wat wil je nog meer?

Dat de 519 van Levinson gewoon speelklaar gereed stond bij Reference Sounds is geen toeval. De importeur heeft al eerder in dit blad het podium beklommen en zijn visie en modus operandi uit de doeken gedaan. Uniek gegeven is dat hij zijn deuren en belangrijker nog, zijn luisterruimtes openstelt voor niet alleen zijn trouwe dealers, maar ook hun klanten. Dit geeft gelijk aan het belang dat hij stelt in het onderlinge vertrouwen. Dealers zijn vaak erg behoudend als het gaat om het meenemen van clientèle naar andere plekken dan de hunne. Omdat bij Reference Sounds altijd enkele topsets speelklaar staan opgesteld opgebouwd rond merken als Mark Levinson, Wilson Audio, Ayre en Transparant en het verhaal zonneklaar is, valt deze benadering erg goed in de smaak. Er is rust, alle aandacht, erkenning van de speciale status van de dealer én zijn klant en natuurlijk perfect opgestelde systemen. Want dat kunnen we wel aan perfectionist Michael overlaten. Zijn ruimten en sets klinken fenomenaal. Althans tot nu toe dan. You never know.

Natje en droogje

Na eerst gewacht te hebben tot zijn voorgaande afspraak de building had verlaten, had ik tijd voor een koffietje, broodje, kletspraatje en dat soort dingen. Je laat even wat obligate zaken de revue passeren die soms vallen onder de Jiskefestse noemer “nog geneukt, man?” tot de meer serieuze onderwerpen als de klank van die en die kabel en dat en dat rack. Gezelligheid kent geen tijd. En de oren kunnen zich al een beetje warmen voordat het grote luisterspel kan beginnen. Enfin, toen de tijd daar was zag ik enige bekende zaken voor me opdoemen. Te beginnen de Wilson Audio Sabrina’s in het regaal-oranje. Daaraan de slurven van Transparant die het signaal van de geïntegreerde 585.5 moesten transporteren. Juist daarboven stond de attractie van de dag, de 519 Audio Player. Het geheel oogde statig en straalde autoriteit uit zonder ook maar een noot muziek te maken. Met een gevoel van “ik heb er zin an” vlei ik me in de perfect in het midden opgestelde zetel van soepel leer.