HVT Xtra: Streaming

Mytek Manhattan II, volgens de mastering engineer

Torenhoog in de wolken met dit zwaargewicht onder de DAC’s

Door Sander van der Heide, HVT 1, januari 2018

De Mytek Manhattan werd in 2014 op de hifishow in München geïntroduceerd en heeft ondertussen opvolger gekregen in de Manhattan II. Grootste verschil is een hardwarematige MQA-decoder, een nieuwe DAC-chip, een 32-bit USB-interface en een verbeterde analoge volumeregelaar. Het mooie is dat deze nieuwigheden ook als upgrade beschikbaar zijn voor eigenaars van de Manhattan I.

Hier houdt gelijk ook het vergelijk met de Manhattan I op, want beste lezer, dit is mijn eerste kennismaking met dit vlaggenschipmodel van Mytek. Alhoewel het merk geen onbekende voor mij is, de Mytek Brooklyn DAC gebruik ik namelijk geregeld voor luistersessies, mastering- en editingklussen en tevens als mijn hoofdtelefoonversterker. Een vergelijk tussen deze twee modellen kan ik dan ook niet uit de weg gaan, alsook met mijn studio DAC’s van dCS.

Zwaar

Ik betrap mezelf er nog steeds op dat als ik een licht audiokastje oppak, al gauw denk “dit weegt niets, dat kan nooit wat zijn”. Andersom loert dat gevaar ook om de hoek en bij het uitpakken van de acht kilo zware Manhattan II dacht ik meteen “zo, dit moet wat beloven”. Het grootste gedeelte van dit gewicht wordt bepaald door de twee dubbelgekapselde en tevens gescheiden trafo’s: eentje voor het digitale circuit en eentje voor het analoge.

Nu we het deksel van de Manhattan II toch hebben opgelicht, kijken we even verder en zien we een nieuwe DAC-chip, de ESS ES9038PRO. Een logische keuze, aangezien dit de beste (en duurste) chip is die ESS Sabre op dit moment maakt. Deze kan een dynamisch bereik van 140dB leveren en heeft een totale harmonische vervorming plus ruis van -122dB (0,00008%). Maar een chip alleen maakt geen goeie converter, de concurrerende Benchmark DAC3 en het Nederlandse Didit maken hier ook al gebruik van. Het verschil zit ‘m meer in het gebruik van de DAC, de voeding, versterking en clock.

Als Clock vinden we Mytek’s eigen Femto Clock Generator, alleen deze clock kost al een vermogen en levert een haast onmeetbare jitter van 82 picoseconden op. Natuurlijk is er de mogelijkheid om extern een wordclock aan te sluiten, maar het is aan te raden om dit alleen bij een meerkanaals situatie te doen en zo verschillende Manhattans aan elkaar te koppelen.

Het testmodel kwam ook met een optionele phonovoorversterker, geschikt voor MM en MC-elementen. De ingangsimpedantie, RIAA-curves en hoeveelheid versterking zijn volledig zelf in te stellen via het menu en deze module is later zelf makkelijk nog te implementeren.

Zelfde geldt overigens voor de “Roon Ready” netwerkkaart, waarmee de Manhattan II een heuse netwerk streamer wordt. Met een maximale doorvoer van 24-bit/192kHz of DSD64 kunnen bestanden afgespeeld worden of muziekdiensten gebruikt worden: Roon, Airplay, DLNA/UPnP, Spotify Connect, compatibel met iOS en Android. Via USB is de ondersteuning van digitale formaten nog een stukje groter: PCM tot 24-bit/384kHz, DSD256, DXD en MQA (deze laatste wordt hardwarematig gedecodeerd).