HVT Xtra: Streaming

SONOS Playbase

Sonos, gewoon erg goed

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2018

Nadat Mabel Neve de nieuwe Sonos One had beoordeeld, kwam tot ons de vraag wat ze nu precies bedoelde met haar vraag of de claim Smart Speaker for Music Lovers wel waargemaakt kon worden. Het maakte hier in huize Neve nogal een discussie los en wat blijkt: onze lat ligt hoog. Ja duh… De aap kwam uit de mouw toen de discussie de kant opging van klassiek stereo luisteren. De Sonos One kan tenslotte als stereopaar worden gebruikt en dan begeef je je op high end glad ijs zullen we maar zeggen.

Aan een Sonos smart systeem zitten eigenlijk alleen maar voordelen, maar je moet ze wel weten te duiden. Als de lat op z’n high end hoogst ligt en je beoordeelt een Sonos One als stereosysteem, kan je bedenken dat dit niet de grootste kracht van een dergelijk systeem is. Je moet de scope dan ook echt wijder zetten om te zien wat een Sonos doet, en vooral, wat Sonos tot nu toe teweeggebracht heeft. Ik ken het merk al sinds het prilste begin, toen het merk nog geen fluit voorstelde in vergelijking tot de rest van de toenmalige markt. Eén ding zag Sonos heel scherp toen ze haar deelname aan bijvoorbeeld een VAD Show stopzette. Dat de markt veranderde.

Vreemde eend

Terwijl Sonos de eerste kinderziekten van de netwerkaudio overleefde, lette de markt totaal niet op. Ze zagen Sonos als een vreemde eend in de bijt en lieten alles voor wat het was. Toegegeven, de eerste slimme remote was misschien prijzig, maar zette Sonos wel een streepje voor bij de ontwikkeling van hun app voor de smart devices. Want let wel, daar waren ze als de kippen bij. Tel dan vervolgens bij elkaar op de veranderende manier van muziek consumeren, de initiële tred van kwaliteit naar gemak, de trend van multiroom en personal audio, et voilà. De ingrediënten zijn opeens allemaal daar. Sonos kreeg alle kansen om de markt op te slokken en geheel zelfstandig te bepalen waar we met z’n allen naar luisteren.