HVT Xtra: VINYL

Recensie AVID Ingenium Plug & Play

Een speler zonder poespas

Door Sander van der Heide, HVT 07/8, juli/augustus 2019

Ook wel afgedaan als de budgetspeler van AVID, maar dan zou je al snel het idee hebben dat het om een kwalitatief minder presterende speler zou gaan, of dat je voor onder de 500 euro een bijna volwaardige high end speler zou kopen. Ik spreek liever van een instapmodel zonder uitbreidingsmogelijkheden. Dit is wat je krijgt en daar zal je het, inclusief element, mee moeten doen.


Niet dat je er rouwig om hoeft te zijn. De AVID Ingenium Plug & Play is een volwaardige AVID-platenspeler, met een constructie die je ook terugziet bij de duurdere modellen. Let wel, we hebben het over een instapmodel van 1.400 euro. Het high end model Acutus ligt eerder rond de 14.000 euro en met alle uitbreidingen en afwerkingsmogelijkheden, kun je de teller zelfs tot rond de 30.000 euro opvoeren. Dat er een verschil is tussen deze modellen moge duidelijk zijn.

Hetzelfde

Niet alleen de draaitafels, maar ook de luidsprekers van ontwerper Conrad Mas delen een belangrijke ontwerpfilosofie: het isoleren en dempen van vibraties. Oftewel geen vibraties van de onderlinge onderdelen, zoals van de motor naar de draaischijf. Maar ook geen vibraties van de omgeving (het lopen in de kamer of auto’s verderop in de straat) op de speler zelf. Bij de Ingenium Plug & Play is dit bijvoorbeeld opgelost door een los van het chassis staande motor die met eigen behuizing en voorzien van 3 poten met voeten van elastisch polymeer. Ook de afwerking en constructie zijn van een kwaliteit die we van AVID gewend zijn. Inclusief het onderhoudsvrije inverterende lager dat bestaat uit een conische stalen lagerbuis met een draaipunt van saffier, die als geheel gemonteerd is aan het binnenplateau. Deze schuift weer over een conische stalen as met daarop een tungsten carbide kogel. Zonder enig smeermiddel, levert dit een haast wrijvingsvrije,soepele en constante wenteling op. Het verschil met de duurdere modellen zit ‘m dan in de voeding, de motor, de afwerking aan de buitenkant, het chassis, de arm en het element.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.