HVT Xtra: VINYL

Recensie New Horizon GD2 met Ortofon 2M Blue en Heed Questar

Analoge vergezichten

Door Michel van Meersbergen, HVT 07/8, juli/augustus 2019

Degenen die mijn reviews van de Mofi StudioDeck en UltraDeck wellicht nog in het geheugen hebben, zouden kunnen weten dat ik daarin vrij stellig uit de hoek kom over de bereikbaarheid van dat wat zich klankmatig, in mijn boekje, als analoge bron definieert: het is allemaal een stuk meer haalbaar in vergelijking met de dagen dat ik mijzelf ernstig aan het zwarte goud laafde.


Het uit Italië afkomstige en in 2016 opgerichte New Horizon Audio doet mij volharden in die mening. New Horizon Audio wie? Die dus. Met een 5-tal draaitafels en een overzichtelijke hoeveelheid accessoires bestormt zij het betaalbare deel van de analoge markt. Gezien de hevige concurrentie in dit segment bepaald geen sinecure! De benadering van New Horizon is ‘van de grond af’ en gezien de mission statement: pragmatisch. Wat is waar nodig, welk materiaal gebruiken we daarvoor en vanaf welk punt wordt er onnodige franje gecreëerd? Het resulteert in uitgekiende en minimalistische ontwerpen die er allerminst ‘minimaal’ uitzien; het blijven tenslotte Italianen dus vormgeving ‘muss sein’! Voor de test heeft importeur HNNY Benelux een witte GD2 en wat accessoires beschikbaar gesteld.

Hetzelfde

De GD2, keurig in het midden van het assortiment, heeft een chassis van 450 x 365 x 130 mm en is opgebouwd uit twee delen MDF HD. Op de onderste (25mm dikte) is de extern gevoede 24V AC synchroonmotor op vier afgeveerde punten gemonteerd. Op de bovenste, mechanisch ontkoppeld en 16mm dik, vinden we de aan/uit knop, het lager en de toonarm. Die laatste is de 8,6” Debut Carbon van Pro-Ject en op alle mogelijke manieren af te stellen. New Horizon levert twee contragewichten mee, een lichtere en -logisch – een zwaardere zodat de meeste elementen qua gewicht probleemloos hun werk aan de arm kunnen doen. Het snaaraangedreven plateau is lasergesneden acrylaat met een dikte van 12mm en een gewicht van 1050 gram. Handig zijn de twee flensjes op de zijkant van het plateau dat het eventueel aflopen van de snaar tegengaat. Het toerental wordt geregeld door het verleggen van de snaar op de motorpulley. Bijgeleverd was de optionele Al’Mat, een platenmat van alcantara. Aan de achterkant twee vergulde RCA aansluitingen, een aarde-punt en de ingang voor de voeding. Een stofkap wordt bijgeleverd, erg handig met twee katten in huis die het nog weleens op de heupen kunnen hebben. Hier geen scharnieren, maar twee gaatjes op het chassis waarin je de stofkap kunt verankeren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.