HVT Xtra: VINYL

Recensie Pro-Ject X-1

De opvolger van de Pro-Ject 1 smaakt naar meer!

Door Ward Maas, HVT 07/8, juli/augustus 2019

Pro-Ject heeft meer draaitafel product ranges dan het complete aantal producten van menig fabrikant. Het verhaal van Heinz Lichtenegger, de man achter Pro-Ject, mag bekend zijn. De onvrede over de producten die indertijd op de markt te vinden waren, was voor Heinz aanleiding om zelf draaitafels te gaan produceren. Een in zijn ogen belangrijk productkenmerk is dat het technisch correct moet zijn. Een draaitafel met ingebouwde luidspreker zal je bij Pro-Ject dus niet terugvinden, omdat dat simpelweg nooit zal werken.


Weet je hoe een product eruit moet gaan zien, dan is heb je een enorme keuze aan materialen die jouw product kunnen maken of breken. Ook dan is de technisch correcte aanpak de enige mogelijkheid om een kwalitatief goed product neer te zetten. Fabricage besteed je in dat geval niet uit aan een fabriek ver weg, maar dicht bij huis, zodat je invloed blijft hebben op de kwaliteit. Het gevolg van dit alles is dat je verrassend hoogwaardige producten kunt maken die opvallend elegant en eenvoudig zijn. De eerste draaitafel van Pro-Ject was de Pro-Ject 1, een nieuwe high-end maar low price draaitafel die uitkwam in een tijd dat alles CD was dat de klok sloeg. Omdat Pro-Ject precies een behoefte bij zijn klanten wist te vervullen, werd dit een succesverhaal. Pro-Ject is inmiddels de grootste producent van draaitafels ter wereld. Dat leidt vanzelfsprekend tot meer productkennis en een betere toegang tot kwalitatief betere materialen. Met dezelfde uitgangspunten als destijds is nu een betere draaitafel te bouwen. Dat product is de X1.

Zwaar uitgevoerd

Dus ook bij de X1 vinden we geen zaken die niet strikt noodzakelijk zijn. Wel zien we een verbeterd chassis, gemaakt van zwaarder, minder resonerend MDF. Ja, de X1 heeft 8 laklagen. Inderdaad, wanneer je spaanplaat en een leuke folie gebruikt ziet het er hetzelfde uit, maar de prestaties zijn minder. Het 20mm acryl plateau is wat zwaarder (1.5 kg). Het lager waarop dit plateau draait is één van die zaken waarop niet bezuinigd wordt. En met een goede reden. Dit precisie lager (0.001mm tolerantie) met een Teflon en messing bus zorgt voor lage rumble waardes.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.