HVT Xtra: VINYL

Recensie Zesto Andros Deluxe met The Funk Firm Vector V

Een heel bijzondere combinatie

Door Bert Oling, HVT 07/8, juli/augustus 2019

Het was in het begin van het jaar onzes Heeren 2019 dat puur toevallig twee heel bijzondere audioproducten logeerden in Huize Oling. Allereerst kwam importeur Wim Kuyt van Musifoon, de nieuwe Nederlandse importeur van de The Funk Firm producten, de Vector V draaitafel met arm en Audio Technica MC element installeren. Vlak daarna haalde ik bij de plaatselijke Jumbo, afhaalpunt voor één van de vele vervoerders die ons landje rijk is, een grote doos met daarin de Zesto Andros Deluxe phono voorversterker op. Kat in het bakkie voor muzikale genoegens, leek me, hoewel ik vanuit de audiofiele Broederschap natuurlijk weer waarschuwingen kreeg of een en ander wel “matchte”. Meestal is dat een teken dat men zichzelf een brevet van onvermogen geeft, omdat men niet weet waar de technische klepel in de klok hangt. Maar dit terzijde.


Het signalement van The Funk Firm laat zich makkelijk schetsen omdat de Vector V voor mij geen onbekende wis. Jaren geleden had ik immers zijn voorganger, de Vector IV al eens onderhanden gehad. Met meer en minder succes omdat het wel even tijd gekost heeft om hem aan de praat te krijgen. Hoe anders was het nu. Wim pakte de draaitafel uit, hulppulleys op hun plaats, snaar om het binnenplateau, nadat deze er rustig de tijd voor had genomen om in te dalen. Hoofdplateau met Achromat II mat erop, contragewicht op de gemarkeerde plaats op de arm aangebracht, netvoeding aangesloten, signaalkabel aangesloten. Als het alles met elkaar een half uurtje geduurd heeft voordat er muziek klonk, dan heeft het indalen van het binnenplateau in het zeer precieze middenlager daarvan wel de meeste tijd gekost.

Het uiterlijk van de Vector V is met zijn ronde en afgeronde vormen een echte eycatcher. Niks geen massa, maar een lichte en slimme resonantievrije constructie van mooi afgewerkt MDF. Als enige kritiek op de vormgeving zou je kunnen aanvoeren dat de aan/uit/toerental knop min of meer onder de naald zit. De vectoraandrijving is een vernuftige constructie waarbij de snaar het binnenplateau niet naar één kant trekt. De twee wrijvingsvrije hulp pulli’s op een extra steun zorgen samen met de motorpulley (mooie stille DC motor) ervoor dat het middenlager symmetrisch door de platte snaar belast wordt. Geen gedoe met meerdere motoren die heel precies gesynchroniseerd moeten worden. Ontwerper Arthur Khoubessian (o.a. bekend van de Pink Triangle draaitafel) heeft een meesterstuk afgeleverd. Samen met de goede zorgen van Musifoon’s Wim Kuyt, die de laatste puntjes op de i zet voordat een Funk Firm draaitafel naar de dealer en naar de klant gaat. Datzelfde vernuft geldt ook de FX3 arm, gewoon een slimme constructie – heel precieze lagering, zeer stijve constructie, die maar één taak heeft, de element/naaldcombinatie, in dit geval een Audio Technica zonder bijkomende resonanties en tegenkrachten door de groef heen leiden.

Kort Signalement Zesto Andros Deluxe phono voorversterker

Op ons Creaktiv rack kreeg de Zesto een mooie plek naast de Vector V draaitafel. De door Carolyn Counnas, de echtgenoot van ontwerper George Counnas, vormgegeven kast (maten 43cm x 30.4cm x 12.7cm) van de Zesto Andros Deluxe misstond met zijn afgeronde vormen niet naast de Vector V. Nadat we de ongeveer 10 kg zware phono voorversterker op zijn plaats hadden gezet moesten de apart verpakte buisjes in de buisvoetjes geplaatst worden. Jawel, want de Zesto Andros Deluxe is een phono voorversterker op basis van een buizenschakeling. De gebruiksaanwijzing wees ons helder en duidelijk de weg zodat het aansluiten van de Vector met het Audio Technica heel eenvoudig was. Hoewel ogenschijnlijk enigszins onpraktisch, maar gewoon een kwestie van KISS ontwerpen, zitten aan de achterkant naast de gebalanceerde en ongebalanceerde in- en uitgangen een aantal schakelaars en draaiknoppen voor het instellen van de diverse parameters.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.