HVT Xtra: VINYL

Winkelbezoek Absolute high end in Hilversum

Synergy vind je bij Rhapsody

Door Ernst Neve, HVT 07/8, juli/augustus 2019

In het verleden is er al veel over deze plek des high ends geschreven. Voor het beste van het beste moet je bij Rhapsody zijn, of, liever gezegd, bij Harry en Michael. Dit fiere duo maakt op de Borneolaan 25 in Hilversum het verschil. Achter ogenschijnlijke chaos gaan de prachtigste verschijningen op audiogebied schuil. Maar ja, dat heb je nu eenmaal met vrijdenkende ondernemers, zeker als dat ook nog eens creatieve duizendpoten zijn. Het team van Rhapsody werkt gelijk een geoliede machine. En die machine is complex in al zijn eenvoud.


Dat behoeft uitleg: complex in eenvoud. Het heeft allemaal te maken met het pad dat we in ons leven bewandelen. Ieder voor zich. Het pad van Harry en Michael wordt grotendeels bepaald door de beleving van muziek. We mogen beide heren op z’n minst specialist noemen. Soms gaat de betiteling meer richting goeroe of tovenaar. Beiden bezitten ze de gave een ‘set’ te kunnen samenstellen. Als echte kunstenaars. Je merkt het direct als ze onderwerpen aanroeren die hen na aan het hart staan. Begin er maar eens over de kunst van het opnemen van muziek, het afspelen ervan over een Studer ¼” reel-to-reel deck of via een MSB D/A converter. Ik noem maar een dwarsstraat. Eén ding weet ik zeker; je steekt er altijd wel iets op. Je wordt verder geholpen door deze mannen. Ze verstaan de kunst om complexe zaken samen te vatten alsof het de simpelste ter wereld zijn. Als een topatleet die een marathon doet overkomen alsof het om een wandeling door het park gaat. Met een glimlach brengen ze hun kennis aan de man.

Aan de spullies zal het niet liggen

Dualiteit. Goed/slecht, mooi/lelijk, analoog/digitaal. Ook deze vraagstukken worden niet geschuwd bij Rhapsody. Niet dat het (te) zwaar gemaakt wordt, nee, ze nemen je mee op reis en laten je dingen zien en horen. Op alle niveaus denkbaar. Uiteindelijk valt er voor iedereen, op ieder level, wel iets te leren of mee te maken. Dat heeft enerzijds te maken met het vermogen kennis over te brengen, maar daarvòòr komt de ervaring van het duo. Vergis je niet, die begint al bij de instrumenten. Via de instrumenten rollen we als vanzelf de muziek in en van de muziek gaan we naar het opnemen ervan. De volgende logische stap is de productie van elpees en (SA)CD’s, die natuurlijk ergens op afgespeeld moeten worden. Je voelt ‘m al aankomen. De ultieme keuze gaat ‘m dan zitten in de te volgen weg: gaan we voor hi-res streamen of gaan we voor ultiem analoog? Aan de spullies die we bij Rhapsody treffen zal het in ieder geval niet liggen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.