HVT Xtra: VINYL

Winkelbezoek Concerto Audio – de Linn Winkel van Amsterdam

Het belang van de constante

Door Ernst Neve HVT 07/8, juli/augustus 2019

De Linn Winkel te Amsterdam in de hoofdstedelijke Utrechtsestraat nummer 40, ook wel Concerto Audio genoemd, kent een aantal constanten. Stille kracht achter de schermen Thierry Schrier is daar één van en Alex Esser, uitbater en Linn liefhebber, is er nog zo een. Hoewel Concerto Audio nog geen drie jaar te boek staat als Linn Winkel, lijkt het merk er al decennia te huizen. Het is een vanzelfsprekendheid dat de mannen alles over het onderwerp weten. Of het nu gaat om de versterkers, streamers, luidsprekers of LP12 van Linn. Het gaat uiteindelijk altijd om muziek en de beleving ervan. Dat is de derde constante.


Maar er is nog een constante. En dat is de wens om altijd de vernieuwing op te zoeken. Alex zelf doet dat door, behalve de ontwikkelingen bij Linn op de voet te volgen, ook de oogkleppen ruimer te zetten. De keus voor een luidsprekermerk als Davone is hiervan een stille getuige. Hoewel, stil. De expats uit de buurt kunnen haast niet genoeg krijgen van de gewelfde verschijningen, met de architecten en binnenhuisontwerpers voorop. Alex is zichtbaar trots als hij vertelt hoe goed het Deense merk loopt, daar in dat kleine, obscure winkeltje in de Utrechtsestraat. Maar vergis je niet. Als je de hoeveelheid organische broodjeswinkels en koffiezaakjes optelt, begrijp je al snel dat deze buurt ernstig verhipt is geraakt. Verhipt met een soort early adopters die de kwaliteit die Alex biedt opeten als snoepjes. Het gebeurde voor mijn ogen.

Headphone Galore

Uiteindelijk is vanuit die zucht naar vernieuwing ook de samenwerking met Headphone Auditions vandaan gekomen. Dat levert direct nog een naam op, namelijk die van Stefan Gürtler. Deze gerepatrieerde Duitser bemant op de eerste verdieping zijn uitspanning alwaar je kennis kunt nemen van het ultieme op hoofdtelefoongebied. Met merken als Abyss, Audeze, Focal, Grado, Hifiman, Meze, Sennheiser en Ultrasone raakt hij nog wel de bekende snaar, maar je treft er ook merken aan waarvan je nog nooit gehoord hebt en die stuk voor stuk de sterren van de hemel spelen. Ook voor dit segment blijken de bezoekers van de winkel niet ongevoelig.

Geen Vinyl Xtra zonder LP12

Het is grappig om te zien dat op een plek waar eigenlijk best veel verandert, constanten van zo’n groot belang zijn. Want Alex’ opmerking dat een HVT Vinyl Xtra zonder een Linn LP12 erin vernoemt, nergens over gaat, geeft al aan hoe de man in het leven staat. Hij is eigenlijk de belichaming van de inmiddels beladen term ‘beleving’. Terwijl tegenwoordig alles een belevenis moet zijn, laat Alex zien dat de neiging naar kwaliteit wijdverspreid is. Iedereen heeft er op enige manier wel last van. Vandaar de zo bekende, rode nummertjestrekker in de winkel. Het staat ergens voor. Dat je voor kwaliteit in de rij moet, geduldig moet zijn, moet wachten tot je goed geholpen wordt. Maar misschien nog vooral dat je bij een specialist op bezoek bent.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.