In Memoriam

In Memoriam

Marja&Henk, Henk&Marja… voor altijd één

Door Ernst Neve, HVT 1, januari 2021

Vier november jongstleden bereikte mij het trieste nieuws van het overlijden van twee van Nederlands’ meest bekende en vooral meest geliefde high-end audiorecensenten, te weten Marja Vanderloo en Henk Boot, beter bekend als Marja&Henk. Of Henk&Marja. Aaneen geschreven en zonder vaste volgorde. Zo was het en zo blijft het.


Als ik erbij stilsta heb ik ze eigenlijk nooit en te nimmer gescheiden van elkaar gezien. Het was in onze wereld een notoir duo. Notoir in de goede zin (en uitgesproken als notoor), ze waren meedogenloos en eerlijk in hun oordeel over de kwaliteit van wat ze onder handen, voor de ogen en tussen de oren kregen. Vermaard, gerespecteerd en een vleugje excentriek. Hét recept voor de ultieme audio-journalist. Het verbaasde dan ook geenszins om te leren dat ze in een grijs verleden bijvoorbeeld een kunstgalerie uitbaatten en dat ze in hun eervorige leven een rijke IT carrière hadden. Echte kunststukken waren het. Na het horen van het bijna gelijktijdige overlijden kon ik niet anders dan Srajan Ebaen van 6Moons een condoleancebericht te sturen, recht uit het hart. Dat luidde als volgt:

Hierbij mijn oprechte condoleances voor het heengaan van Marja&Henk. In de afgelopen dertig jaar ben ik ze op menig hifi show tegen het lijf gelopen en heb ze goed genoeg leren kennen om niets dan het grootste respect voor hen te hebben. Niet alleen waren het bijzonder professionele recensenten, het waren vooral lieve, warme mensen. Ik was dan ook diep geraakt toen ik hoorde van hun heengaan, terwijl ik me tegelijkertijd bewust ben van het bijzondere besluit van Marja zich bij Henk te voegen. Ze waren en blijven onafscheidelijk. Veel sterkte en laten we hen opnemen in dat speciale plekje in onze harten. Ze zullen gemist worden over de hele wereld en herinnerd worden voor hun kennis en hun aard.

Marja&Henk, rust in vrede.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS