Interview

Chorus Chuang, Silent Angel

Reductie van EMI is de essentie

Door Marnix Bosman HVT 1, januari 2020

Het merk Silent Angel is een nieuwe naam in de audiowereld en richt zich op de verbetering van digitale audiosystemen. Het merk is onderdeel van het Chinese Thunder Data Co Ltd. en concentreert zich op alle digitale onderdelen van een streaming weergavesysteem zoals de netwerkdistributie, de opslag en de hard- en software van het systeem. Chorus Chuang, CTO van Silent Angel, is de technische man achter de Bonn N8 netwerk switch en de Rhein Z1 Music server. Hij was korte tijd in Nederland om uitleg te geven over de ideeën van Silent Angel en de gebruikte technieken.


Het idee voor de ontwikkelingen bij Silent Angel is ontstaan doordat de oprichters van het merk duidelijke hoorbare verschillen konden waarnemen tussen de weergave via een gewone CD-speler en een modern streaming audiosysteem. Vanuit hun achtergrond bij vooraanstaande bedrijven als Qnap en Zyxel zijn de ideeën voor de producten van Silent Angel ontstaan. Zoals ook Bert Oling in zijn artikel over de Bonn N8 aangeeft, is men binnen de audio-industrie nog vrij sceptisch over het nut van een speciale ‘audio’ netwerkswitch en Chorus Chuang begrijpt dat wel. “In de basis zou een netwerkswitch ook helemaal geen hoorbare invloed mogen hebben.” legt hij uit. “Bij de ontwikkeling van een switch is er één basistest waaraan iedere switch wordt onderworpen. Er mogen daarbij absoluut geen data verloren gaan. Er wordtenop alle poorten en op volle bandbreedte data doorgevoerd waarbij wordt gecontroleerd of wellicht een bit of datapakket verloren is gegaan of verminkt geraakt. Al bij de constatering van één fout wordt een ontwerp afgekeurd.” zo legt hij uit. Dat is min of meer een industriestandaard waar iedere fabrikant zich aan houdt. Dus als het niet om dataverlies gaat, moet er iets anders zijn dat ervoor zorgt dat men hoorbare verschillen kan ervaren bij verschillende netwerkapparaten zoals switches. Die vraag stelde ook Chorus Chuang zichzelf en dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Bonn N8 switch.

Nauwkeurigheid, stabiliteit en storingsreductie

“Een netwerk switch is een relatief eenvoudig apparaat. De data die erin gaan komen er ook weer uit en met het oog op de hierboven beschreven basistest is dat ook wat er gebeurt. In de switch bevindt zich een aantal onderdelen die tot taak hebben de ontvangen data via de juiste poorten te distribueren. De distributielogica werkt op basis van een klokoscillator. Normaal gesproken gebruikt men daar een eenvoudige kristaloscillator voor maar in de Bonn N8 wordt een nauwkeurig TCXO circuit gebruikt. Dit circuit heeft niets te maken met de samplerate of klokfrequentie die de DAC gebruikt. Deze klok is puur voor de netwerkdistributie. De nauwkeurigheid van deze oscillator heeft echter invloed op de manier waarop de data de DAC of de streaming player binnenkomt en daarin zit het verschil.” legt Chuang uit.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.