Interview

Como Audio’s next big things

Wat heeft Como-Tom nu weer gedaan?

Door Ernst Neve, HVT 05, mei 2019

Even voor het juiste begrip: Tom DeVesto is met recht een icoon uit de audiowereld te noemen. Opgenomen in de CE Hall of Fame van de Consumer Electronics Association, prijkt zijn naam naast grootheden als Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Heinrich Hertz, Ray Dolby, Sidney Harman, Saul Marantz, Paul Klipsch en Henry Kloss. De laatste noem ik overigens niet zomaar, samen met Kloss stond hij aan het begin van de revolutie van de tafelradio met het merk Tivoli Audio. Nu staat Tom alweer drie jaar aan het hoofd van Como Audio. Ook hier probeert hij weer het verschil te maken. Waarmee? Goede, betaalbare en vooral begrijpelijke producten die serieus muziek maken.


De samenwerking met Henri Kloss heeft natuurlijk geleid tot de verkoopkanonnen die begonnen met de originele Tivoli Model One. Dat een tafelradio goed kan klinken, is toen wel vastgesteld. Nu gaat Tom met Como Audio een stuk verder dan goed klinken en tafelradio. Zijn systemen verdienen echt meer dan die aanduiding, want ze zijn zoveel meer. Natuurlijk past iedere Como Audio op een tafel, maar door zijn systemen met wifi, al dan niet bedraad, uit te voeren en door ze onderling te kunnen koppelen met een fijne app, doemt de term multi-room gelijk al op. En door een uitgekiende lijn samen te stellen, biedt een systeem van Como Audio echt voor ieder wat wils. Portable? Check. CD speler? Check. FM, DAB én internetradio? Check. Bluetooth? Check. Mono uitvoering uitbreidbaar naar stereo? Check. Te gebruiken als soundbar? Check. En ga zo maar door.

Tom de trekpop

Tja, wat wordt dan de volgende stap, zal je je afvragen. Welnu, dat was precies de vraag die ik Tom DeVesto face to face wilde stellen tijdens ons recentelijk samenzijn in het Amsterdamse Pultizer, alwaar we samen een lichte lunch mochten nuttigen. Voorwaar geen straf, overigens. Laat me je één ding vertellen; er is geen lunch, jet-lag, bevallige bediende of Italiaans telefoongesprek tussendoor dat Tom DeVesto de mond kan snoeren. Alsof je een koord uit een strekpop trekt, steekt hij van wal om je onophoudelijk met informatie te bestoken. Gezegd moet, zeker het Italiaanse gesprek volgend, dat hij dat riedeltje best vaak afspeelt. Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen en kon ik hem toch soms tot spontane uitspraken mennen, helaas niet altijd geschikt voor publicatie. Het zij zo.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.