Nullen en enen in hun puurste vorm
Door Ernst Neve HVT 09, september 2019
Niet iedereen staat erbij stil dat computers in principe goed zijn in rekenen, maar een stuk minder goed in het reproduceren van een zuiver muzieksignaal. Niet analoog en zelfs niet digitaal. De gebruikte onderdelen in een computer zijn over het algemeen bijzonder klein en gevoelig voor hoogfrequente (HF) vervuiling en het strooiveld van de schakelende voedingen, om maar een dwarsstraat te noemen. Tel daarbij op de ingebouwde mixer die er veelal een potje van maakt en USB uitgangen die niet deugen. En dan hebben we het nog niet eens over de verscheidenheid van gebruikte protocollen.
En eerlijk is eerlijk, waarom zou je je als sterveling druk maken over dit soort zaken? Een computer scoort weliswaar in al onze levens hoog als het gaat om productiviteit, maar dat computers meespelen in het veld van de vrijetijdsbesteding is relatief nieuw. Vandaag de dag is het super relevant. We leven in het tijdperk van het streamen en zonder dat we daar soms erg in hebben worden we op allerlei niveaus geconfronteerd met de tekortkomingen van de hedendaagse computer als het gaat om het reproduceren van het muzieksignaal. Gelukkig begint het besef dat het beter kan langzaamaan te leven in de goegemeente. De software van Sooloos, later Roon, Amarra en Audirvana heeft daar zeker aan bijgedragen.
Op de keukentafel geboren
De software van Roon mag inmiddels als bekend worden verondersteld, die van Amarra lijkt aan populariteit te hebben ingeboet, maar die van Audirvana is aan een regelrechte opmars begonnen. En dat is niet uit de lucht komen vallen. Dit was een van de conclusies die ik mocht trekken uit mijn interview met Audirvana’s Chief of Sales & Marketing Manuel de la Fuente en oprichter Damien Plisson. Hoewel ik mezelf als een vroege adept van Audirvana zie, omdat ze als enige dergelijke software voor de Mac maakten, leerde ik van Manuel dat oprichter Damien de software is begonnen te schrijven uit pure liefhebberij. Liefhebberij in muziek en kwaliteit. We schrijven 2010 toen de eerste versie van Audirvana (letterlijk het Nirvana voor audio) het levenslicht zag in de code die werd geklopt in de computer op de keukentafel van Plisson en zijn vrouw. Tot op de dag van vandaag praat Plisson over zijn software als ware het zijn eigen kind en is hij dag in dag uit bezig met het opvoeden ervan, zoals een goed ouder betaamt. Overigens, Audirvana is allang niet meer alleen voor de Mac, ook Windows 10 wordt ondersteund en apps voor iOS en binnenkort Android zijn ook voor handen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.