A man with a mission
Door Ward Maas, HVT 3, maart 2023
Enige tijd geleden waren we in de gelegenheid te spreken met Hans-Ole Vitus, de oprichter van Vitus Audio, samen met twee andere pijlers van het bedrijf Alexander Vitus Mogensen (zoon) en Lukas Birk Eriksen. Vitus Audio werd op 17 januari 1995 opgericht. Dat soort data wordt door de oprichter van een bedrijf vaak onthouden. Zo van, toen is het begonnen. Natuurlijk ben je er dan nog niet, want in het geval van Vitus Audio volgden maar liefst 8 jaar onderzoek en ontwikkeling. Toen, in 2003, waren de eerste prototypes van Vitus Audio-versterkers klaar om aan de buitenwereld getoond te worden.
De allereerste productie-samples werden onthuld op de CES in januari 2004 en nog diezelfde maand op de markt gebracht. Vanaf het eerste begin was het duidelijk dat deze apparatuur anders was. Toegegeven, in de ‘cost is no object’-categorie zijn er natuurlijk meer producten op de markt. Maar zoals Hans-Ole zei: “We doen niet wat andere merken al doen, dat heeft geen zin.” En op een of andere manier heeft dat ‘anders zijn’ geleid tot een ontwerpfilosofie en de daaruit volgende producten die door liefhebbers over de hele wereld gewaardeerd werden. Inmiddels is Vitus Audio verkrijgbaar in een dertigtal landen over de hele wereld.
Geobsedeerd door het buizengeluid
Dat die Vitus Audio producten ‘anders’ werden, is goed te begrijpen als je weet wat de achtergrond van Hans- Ole Vitus is. Zoals zovelen startte hij als DIY-er. Geobsedeerd door de klank van buizenversterkers. Dat gedrag, die klanksignatuur wilde hij graag realiseren met solid state elementen. Met transistors dus. En daarmee, weten de technisch onderlegden onder ons, maak je het jezelf niet makkelijk als versterkerontwerper. Maar het leidde tot een aantal do’s en don’ts in de Vitus-ontwerpen die je bij andere merken niet vaak terugziet. Zo maakt Vitus Audio geen gebruik van ringkerntransformatoren. Ondanks de veelgeroemde kwaliteiten denkt Hans-Ole daar anders over. De Vitus transformatoren zijn weliswaar ruim bemeten, het grootste voordeel zit ‘m in de superieure verwerking van de lagere frequenties. En dan zijn er nog zo een paar stokpaardjes. Wat te denken van het afzien van global feedback? Een mechanisme dat vroeger wel eens verfoeid werd, maar een ontwerptechniek die tegenwoordig door de meeste ontwerpers wel beheerst wordt. Door het ontbreken van global feedback is het gewoon lastiger om vervorming laag te houden. Ook ziet Vitus Audio af van het gebruik van parallelle uitgangstransistoren. Heel veel ontwikkelingen zijn het resultaat van trial and error. Zo bleek het gebruik van SMD-emitterweerstanden gehoormatig duidelijk voordelen te hebben ten opzichte van bedrade versies. Dat leidt uiteindelijk tot een discrete open loop-versterker die er, zoals gezegd, anders dan anders uitziet. En ja, met veel testen kom je uiteindelijk uit bij een versterker die een gedrag vertoont dat sterk overeenkomt met een buizenversterker maar niet de onhebbelijke eigenschappen daarvan met zich meedraagt. En wanneer je dan al die onderdelen, waar je jezelf geen compromis toestaat, in een behuizing probeert te stoppen, dan kom je al snel tot de ontdekking dat dit geen lichtgewicht versterker wordt. Bekijk je de top van de line-up van Vitus Audio eindversterkers die van voor tot achter en van boven tot beneden doorspekt is met de visie van Hans-Ole, dan is het vlaggenschip MP-M201 mkII wel het levende bewijs van ultieme kwaliteit. Even voor de verbeelding: de MP-M201 mkII mono-eindversterkers, ieder met een eigen voeding. Met 65 kilo per versterker en 85 kilo per voeding, moet je wellicht je fundering nog eens extra controleren. 150 kilo per kanaal is voorwaar niet misselijk!
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS