Interview

Freek van Ham – iEar’ | Ultimate Sound & Vision

Laat het grote feest maar losbranden!

Door Ernst Neve, HVT 11, november 2021

Traditie. Als je erover nadenkt is traditie een woord met een grote lading. Het duidt op kwaliteit, op tevredenheid, misschien zelfs op rust. Samen met de duiding klassiek is dat best een goede samenvatting van onze audiomarkt. We proberen voor kwaliteit te staan, rust te creëren waar chaos op de loer ligt. En het liefst wil je dat iedereen uiteindelijk tevreden zijns weegs gaat. Allemaal belangrijke waarden als je high-end retailer iEar’ probeert te beschrijven, of dé Audio Show van het jaar die dezelfde naam draagt. Althans, tot een maand of
drie na de Audio Show iEar’ van 2019.


Net als mijn gesprek met Freek begin ik dit interview met een snelle terugblik op een bijzondere tijdspanne van bijna twee jaar. Begin 2020 waren we immers getuige van één van de meest ingrijpende gebeurtenissen op onze levens. Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar mid februari was de regio Tilburg toch echt middelpunt van de eerste COVID-19 uitbraak. In december 2019 was het nog beperkt tot de markt van Wuhan, tijdens de ISE in februari vroeg men zich in de RAI af of er misschien ontsmettingsmiddelen moesten worden neerzetten tussen de bezoekers die uit alle windrichtingen naar Amsterdam waren gekomen. De term super-spreader event moest nog worden uitgevonden. Het duurde niet lang of we werden zwijgzaam getuige van uitgestorven winkelstraten die een fikse deuk in onze economie zouden slaan. Maar we hebben volgehouden.

De Corona voorbij

Terwijl iedereen zich nu, gelukkig met het einde der beperkende maatregelen, mag verheugen op wat de ‘roaring twenties’ wordt genoemd, begeeft uw hoofdredacteur zich voor de derde keer in anderhalf jaar tijd en voor het eerst zonder mondkapje op richting het Tilburgse om hifi-ondernemer Freek van Ham te mogen interviewen. Omdat ik een klein kwartiertje te laat was, werd meteen uitgelegd wat ‘een Tilburgs kwartiertje’ betekent. Je wordt dan geacht voor iedereen gebak mee te nemen. Deze stomme noorderling zal het bij een volgend bezoek goed moeten maken. Hoe dan ook, of desondanks, na een hartelijke ontvangst en een overheerlijk ‘bakske’ gaat het gesprek aanvankelijk toch over de effecten van de Coronapandemie. Al snel wordt mij tijdens het gesprek duidelijk dat de Corona een enorme impact heeft gehad op Noord-Brabant, op Tilburg, op iEar’ en op Freek zelf. Verbazend is het schijnbaar positieve effect dat het beleven van de eerste Coronagolf heeft gehad op de regio en op de mens. Want opeens was het er. En dichtbij ook. Zeker voor Freek, die zijn moeder maar eens in de zoveel tijd op de Intensive Care mocht bezoeken. Geëmotioneerd concludeert hij dat ze van geluk mocht spreken het overleefd te hebben.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS