Interview

Interview Russel K(auffman)

From Russel with Love

Door Edouard Hendrix, HVT 11, november 2017

Luidsprekers bouwen die zo authentiek mogelijk klinken en toch betaalbaar blijven. Dat is de ambitie van Russell Kauffman, oprichter en bezieler van
Russell K. Een behoorlijke uitdaging.


Tijdens de XFI Premium Audio Show in Veldhoven ontmoette ik de minzame Britse gentleman in de demoruimte van Very Fine Solutions, de Antwerpse importeur van topmerken zoals MSB Technology, Synergistic Research en Tidal. Zaakvoerder Frank Vermeylen had me eerder al verteld dat Very Fine Solutions sinds kort ook Russell K invoert in de Benelux. Russell verklapt me de finesses van zijn speakers, Frank legt me uit waarom Russell K naadloos past in het nochtans behoorlijk prijzige merkenpalet van Very Fine Solutions.

De invloed van een behuizing

Russell Kauffman is niet snel tevreden. “Van alle speakers die ik ooit in huis had, vond ik dat ze ‘muffled’ klonken”, steekt hij van wal, “net alsof er een gordijn voor hing. Bij een laag volume miste ik de nodige informatie. Ik kreeg geen toegang tot de muziek. Het gekke was dat toen ik experimenteerde met het bouwen van speakers dezelfde problemen ondervond.” Russell was er op gebrand om hiervoor een oplossing te vinden. Het toeval wilde dat hij, samen met zijn goede vriend Robin Marshall van de latere Epos Speakers Company, deel uitmaakte van een luisterpanel voor het Britse magazine ‘Hifi Choice’. “Voor de luistertesten die we bij reviewer Paul Messenger thuis hielden, gebruikten we in de muur ingebouwde 15 inch grote Tannoy drivers. Die waren zo groot dat ze aan de andere kant van de muur, in de badkamer, uitmondden”, lacht Russell. “Weliswaar zorgvuldig afgedekt met dempingsmaterialen om ze te beschermen en het gebrek aan een behuizing te compenseren. Toen Robin adviseerde om de dempingsmaterialen weg te nemen, stonden we versteld. Het resultaat was verbluffend.”