Interview

Manuel Lopes van Actual HiFi

Het verhaal van een verfrissend klassiek genieter

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2020

Het lijkt even een aaneenrijging van modewoorden, waar in de kern beschouwd zijn het aandachtig gekozen woorden om de man die Manuel Lopes is, te beschrijven. We hebben het over een hifi-ondernemer pur sang die al in een vroeg stadium in zijn leven wist welke kant het op zou moeten gaan. Recht naar de top.


Je kunt veel zeggen over het niveau waarop Manuel opereert met zijn importbedrijf Actual HiFi, maar als je het zestiental merken die hij in zijn portefeuille beheert nader bekijkt, dan is de classificatie high-end eigenlijk de enig juiste. Niet alledaags is er ook zo een. En ach, de termen niet alledaags en high-end audio zijn tenslotte onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je gaat een prachtige Kuzma draaitafel, uitgedost met meerdere, fraaie Kuzma armen, elementen van My Sonic Lab en Koetsu toch niet als gewoontjes bestempelen. Dit geldt overigens voor alle merken die Manuel in huis heeft. Stuk voor stuk van bijzonder hoge kwaliteit, maar misschien nog veel belangrijker, voor een groot deel ook geselecteerd op de mensen achter de apparaten.

Ambachtelijke werkethos

Je zou kunnen zeggen dat Manuel naast absolute kwaliteitzaken als kennis, ook gunning en respect in een zeer hoog vaandel heeft staan. Net als niet-alledaags eveneens termen die zeker bij het vak van de betere audio horen. Er moet immers altijd die klik zijn. Dat geldt zeker tussen klant en winkelier, maar niet minder tussen winkelier en leverancier, en leverancier en fabrikant. Het is allemaal één groot spel waarin zaken als kennis van zaken en een ambachtelijk werkethos van groot belang zijn. Dit is wat Manuel in de loop der jaren aan den lijve heeft ondervonden als werknemer en eigen ondernemer in het audiovak, maar zeker ook als consument. Met recht heeft hij alle facetten van de markt wel gezien. Een en ander maakt Manuel mij duidelijk als hij mij vertelt hoe hij in de hifi terecht is gekomen. Het begon allemaal, zoals in zoveel gevallen, al op jonge leeftijd in het ouderlijk huis.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS