Interview

Michael Huigen – Reference Sounds

Vol goede moed

Door Ernst Neve, HVT 2, februari 2017

Als je je leven ten dienste hebt gesteld van je hobby, je hobby je passie is, en je passie je werk is, dan wordt al snel duidelijk dat we hier met een bevlogen mens te maken hebben. Ik heb het over Michael Huigen, wiens grootste passie waarheidsgetrouwe muziekreproductie is, dat wil zeggen net na de liefde voor zijn gezin dat nog geen tweeëneenhalf jaar geleden is uitgebreid met de geboorte van zijn dochter Nila. Tot voor kort was Michael werkzaam bij Audiac en nu heeft hij besloten als zelfstandig ondernemer het woord uit te dragen onder de naam Reference Sounds.

Michael Huigen praat honderduit als het over zijn werk in de high-end branche gaat. Dat het aanvang nam in high-end paradijs van weleer RAF. Begonnen op de technische dienst van RAF leerde hij diezelfde apparaten, waarover hij als jonge jongen begeerlijk kwijlde, letterlijk van binnen en buiten kennen. Daar vonden de wortels van zijn kennis over de markt en producten de juiste voedingsbodem en daar kwam hij erachter dat hobby en werk wel degelijk samen kunnen gaan. Het zal ook zijn Amsterdamse gezelligheid zijn die aansloeg bij de RAF klanten, want het duurde niet lang of hij kon doorgroeien naar de afdeling verkoop. Het was een jaar of dertien geleden dat hij aantrad bij Audiac, een firma van aanzien op het gebied van high-end audio en video. Ook daar kreeg hij de mogelijkheid te groeien, waardoor hij uiteindelijk op het allerhoogste niveau converseerde met de top van enkele van ’s werelds meest gerenommeerde merken. Kennis over merken als Mark Levinson, Revel, Wilson en Transparent Cable die hij door de jaren had opgebouwd, werd nog eens bezegeld door de mensen achter die merken. Wat kan je je nog meer wensen als je je voorliefde voor hifi wilt overbrengen op liefst evenzo bevlogen dealers én hun klanten. Want navraag leert dat Michael veel bevrediging en erkenning haalt als mensen in een luistersessie zichtbaar geroerd worden. Het is een kroon op de zoektocht van een individu naar zijn set. Een echte overwinning.

Tot bezinning gekomen

Als je deze gegevens met elkaar verbindt, zal het niet als een verrassing komen dat na het faillissement van Audiac een van Michael’s eerste bezorgdheden het welzijn van de klanten en rust in de markt was. Dat wil zeggen, nadat hij was bijgekomen van de klap van het nieuws. Volstrekt logisch natuurlijk als je werk daar bijna dertien jaar je lust en je leven is geweest. Hij verzekert mij dat het team aldaar heel hard heeft gewerkt om de tegenslagen die de crisis, een terugval in het high-end segment en enkele vertrokken merken tot gevolg hebben gehad, te keren. Maar ja, hoge bomen vangen veel wind en kunnen simpelweg omvallen. Vermeende zekerheid ten spijt, kan dat in principe ieder gevestigd bedrijf overkomen. Na de eerste schok en een tijd tot bezinning, kon Michael niet anders dan doorgaan met wat hij ooit begonnen was. Hij kon eigenlijk niet anders als je de passie voor zijn merken voelt. Alleen doet hij het nu voor zichzelf. En dat heeft voordelen.