Interview

pt.II Reference Sounds

Bringing you closer

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2017

Na het interview “Vol goede moed” in HVT nummer 2 met Michael Huigen van Reference Sounds hadden we gelijk een afspraak staan dat ik poolshoogte zou komen nemen om te laten zien waar die goede moed naar toe zou leiden. Het uitkomen van een droom van een zelfstandig ondernemer in de wondere wereld van de betere audioapparatuur. Met merken in de portfolio als Mark Levinson, Revel, JBL Synthesis, Lexicon, Ayre Acoustics, Wilson Audio en Transparant Cable gaat het misschien nog wel verder. De lat der verwachtingen ligt hoog.

Toen ik afreed op het bedrijfspand aan de Zijdelweg 19 in Amstelveen dacht ik aanvankelijk nog “wat ongezellig”, maar toen ik mij bedacht dat Reference Sounds absoluut geen winkel is maar importeur, viel op dat de grote laaddeur en de ruim voorhanden parkeergelegenheid toch wel erg fijne voorzieningen zouden moeten zijn. Vul dat aan met een goede bereikbaarheid en de locatie is opeens veel zinniger dan op het eerste gezicht lijkt. Zoals de Engelsen zeggen: don’t judge a book by its cover. Met open armen werd ik door Michael ontvangen, althans dat dacht ik. Al snel bleek dat hij gebaarde dat ik mijn bolide des chiens in een parkeervak moest zetten in plaats van pontificaal voor de deur. Tja, dat krijg je als je Almere bent gewend.

Een tip van de sluier

Enthousiast als de gedreven ondernemer is, kon hij niet wachten om het eerste interview een logisch vervolg te geven en uit te leggen hoe hij zijn visie ten uitvoer aan het brengen is. Nu weliswaar nog werk in uitvoering, maar zijn verhaal legt als het ware een laag over de werkelijkheid heen waardoor je een prima beeld krijgt wat hij hier van plan is. De rondleiding begint pardoes achter de voordeur waar hij mij vraagt details van de huiskleuren oranje en muisgrijs denkbeeldig in het interieur te plaatsen. “Stel je hier een aantal statafels voor waar ik mijn dealers al dan niet met hun klanten ontvang. De deuren die deze ruimte van de master-luisterruimte moeten scheiden staan op een kier om alvast een tipje van de sluier op te lichten. De spanning wordt opgebouwd. De climax van de set komt ras dichterbij.” Michael wordt nu duidelijk opgewonden als hij zich opmaakt om de master-luisterruimte aan me te beschrijven. Na het keukentje, het WC’tje en andere onderdelen van de inrichting te hebben beschreven, is het zover. Hij mag los.