Introductie

Aankondiging Cambridge EVO

Een echte evolutie van Cambridge Audio

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2021

Met de komst van de Cambridge Audio EVO serie geeft de Britse maker van muzikale hificomponenten een serieus visitekaartje af voor zowel traditionele als hedendaagse muziekliefhebbers. Ruim 50 jaar ervaring in de audio en hoe mensen naar muziek willen luisteren, is samengekomen in een modern, stijlvol uiterlijk.


De EVO serie bestaat uit twee zogenaamde all-in-one streaming versterkers, te weten de EVO150 en de EVO75 die beide zijn uitgerust met het beproefde StreamMagic platform en beschikken over een keur van bedrade dan wel draadloze aansluitmogelijkheden. Los van deze twee streaming versterkers is ook de EVO CD aangekondigd die later in het jaar leverbaar zal zijn. Dit is, naar het zich laat raden, een heus CD transport, dat de EVO serie voor zowel jong als oud nog interessanter moet maken.

Visuele oomph

Cambridge Audio staat er nu al bijna vijf decennia om bekend dat ze het zogenaamde ‘Great British Sound’ voor iedereen bereikbaar maken. Als geen ander weet dit merk dat alles, dus ook audio, tegenwoordig een beleving of experience moet zijn. Om dit te bewerkstelligen is ervoor gekozen de streaming versterker uit te dossen met een enorm 6,8 inch hi-res kleuren display, geflankeerd door een grote volumeknop met daaronder een contrasterende, metalen ring waarmee andere functies kunnen worden bediend. Tussen de volumeknop en het display tref je nog een aantal drukknoppen aan om muziek te starten, pauzeren, skippen, info te krijgen, te kiezen tussen luidsprekers of hoofdtelefoon, of om de EVO in standby te zetten. Om de EVO net dat stukje visuele oomph mee te geven, kan gekozen worden uit echt walnoten, of met een sierlijk patroon bewerkte zijkanten. Deze zijn overigens gemaakt van duurzaam geproduceerd en volgens een speciaal procedé gehard papier.

Auditieve oomph

De uiterlijke oomph is natuurlijk niet genoeg voor een merk als Cambridge Audio. De 150 en 75 toevoeging staat voor het uitgangsvermogen van respectievelijk 2x 150 en 2x 75W van de Hypex nCore versterkers Klasse-D in de EVO streamers. Staat het StreamMagic platform al voor hoge kwaliteit, de hi-res (tot 32bit/384kHz) ESS Sabre DAC’s doen daar nog een schepje bovenop. En of je nu Roon of TIDAL Connect gebruikt om je lievelingsmuziek je huiskamer in te krijgen, de EVO speelt alles af, inclusief MQA materiaal. Ook Spotify Connect, Qobuz, AirPlay2, Bluetooth, Chromecast en internetradio behoren tot de mogelijkheden. De implementatie van de streaming technologie zorgt er ook voor dat eventuele updates op afstand kunnen worden uitgevoerd, waardoor de EVO modellen altijd bij de tijd blijven. Alle functies kunnen via de StreamMagic app of via de bijgeleverde afstandsbediening bediend worden.

Van alle markten thuis

En dat is geen onnodige luxe als je ziet dat je naast een EVO CD transport ook een analoge draaitafel aan kunt sluiten. Sterker nog, op de achterzijde van de EVO150 prijkt een 3,5mm minijack, een HDMI (ARC), een USB-A, een LAN, een RS232, een trigger in en out, een digitale coax, twee digitale optisch, een set analoge gebalanceerde en twee sets analoge ongebalanceerde (waarvan een MM phono) aansluitingen. De sub-uit, pre-uit en luidsprekeruitgangen (A+B) maken de opsomming van de zichtbare aansluitingen compleet. Bluetooth aptX HD en wifi zijn de onzichtbare. De EVO75 mag beschikken over een 3,5mm mini-jack, een HDMI (ARC), een USB-A, een LAN, een RS232, een ir in, een digitale coax, een digitale optisch, een set analoge ongebalanceerde aansluitingen, een sub- en een pre-uit, luidsprekeruitgangen, Bluetooth en wifi.

Prijzen en beschikbaarheid

De Cambridge EVO150 en EVO75 zijn per heden leverbaar voor respectievelijk 2.499 en 1.999 euro. De EVO CD wordt later in het jaar verwacht en zal 899 euro gaan kosten. Op iets langere termijn worden ook bijpassende boekenplankluidsprekers van het merk verwacht.

Meer informatie bij de importeur www.dimex.nl