Introductie

Linn Selekt DSM bij Krijtenberg Sound&Vision

Omdat de Krijt zegt dat het moet

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2018

Het zijn best eigenwijze rakkers bij Linn, daar is geen ontkennen aan. Ze zweren bij de bron. Dat kan een draaitafel zijn of een streamer, hoe kan het ook anders. Toch hebben deze eigenwijze Schotten onlangs een deel van hun gesloten ecosysteem opengesteld voor de buitenwereld met de introductie van de Linn Selekt DSM, hun laatste tour de force. Het is een voorversterker, een eindversterker, een streamer, met een phono MM/MC gedeelte en een
DA converter. Maar dan wel net weer anders dan anderen.


Ik had er al even melding van gemaakt in HVT nummer 11, zelfs met een heuse primeur op onze website, ja echt wel. De specificaties van de Linn Selekt DSM liegen er niet om. Standaard is het een streamer/voorversterker met een analoge lijningang, een MM en MC phono ingang, twee keer optische TOSlink ingangen, twee keer coaxiale S/PDIF en een HDMI ARC aansluiting. Verder een RJ45 en een USB poort en twee Exakt links. Bovenop de behuizing pronkt een grote glazen draai/druk/kantelknop met meerdere functies, maar de meest in het oog springende is toch de volumeregeling in 100 stappen die in de knop met fraaie LED’s aangeduid worden. Uiteraard is alles op afstand via de Kazoo app op een tablet of smartphone te bedienen en heb je beschikking over streamingdiensten als TIDAL en Qobuz. Op de rand aan de voorzijde zitten zes voorkeuzeknoppen compleet met proximity sensor. Dus als je de knoppen nadert, gaat vanzelf het goed afleesbare display op het front aan.

Niet teveel betalen

So far so good. Het mooie van de Linn Selekt DSM zit ‘em toch in de modulaire opbouw. Want aan de achterzijde ontwaar je drie slots waarin complete modules gestoken kunnen worden. Op dit moment twee soorten DAC’s, een standaard en de Katalyst DAC, en een eindversterkermodule. Later volgend jaar volgt in ieder geval nog een hoofdtelefoonversterkermodule. Je bent dus helemaal vrij hoe je je Selekt DSM uitvoert. Je kunt ‘m aanpassen aan je bestaande situatie. Best uniek, deze verlating van de eigen systeemgedachte. Sterker nog, standaard zit ook de Linn Space Optimisation ingebouwd. Via deze elektronische aanpassing op de ruimteakoestiek kunnen luidsprekers die bekend zijn in het systeem perfect worden ingeregeld op de eigen ruimte. Onder het mom ‘you pay for what you need’ heeft Linn nu de perfecte propositie gecreëerd voor mensen die kennis willen maken met de Linn sound en zelf nog apparatuur willen houden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.