Introductie

Marantz MODEL 40n

‘Ongehoord, in Amsterdam-Noord’

Door John van der Veer, HVT 6, juni 2022

Marantz is weer terug, voor zover het Japanse hifi-merk ooit is weggeweest. Om de re-introductie van een legende – zie het als een hernieuwde kennismaking – kracht bij te zetten, is een kersverse loot aan de toch al indrukwekkende stam gepresenteerd in een trendy locatie op al even trendy wijze. Bij de tijd, heet zoiets. ‘MODEL 40n’ luidt het stralend middelpunt. En uiteraard was HVT bij de al even stralende presentatie.


Geen Mokumer is het ontgaan. Stond de wijk aan de overkant van het IJ – letterlijk en figuurlijk de achterkant van Amsterdam Centraal – decennialang te boek als het onderschoven kindje van de hoofdstad (‘Noord Gestoord’ luidde het weinig vleiende, hardnekkige stigma); al een tijd heeft dit misplaatste aureool plaatsgemaakt voor een heel andere kwalificatie. ‘Noord is Booming’, is het huidige motto, en de introductie van de Marantz MODEL 40n illustreert deze ommezwaai in vele opzichten. Het station biedt nu vanaf de ene kant uitzicht op het historische Amsterdam, en vanaf de andere kant op een trendy wijk met architectonische juweeltjes. ‘Luisterbar Murmur’ is het reisdoel van mijn stadsfiets. Zowel de locatie als de presentatie van de Marantz MODEL 40n passen in dit nieuwe charisma, om nog maar te zwijgen over de moderne mogelijkheden van deze zeer veelzijdige versterker. Onbedoeld bevindt het event zich ook nog eens in passend gezelschap. Buurman van Murmur is SAE Institute Amsterdam, het internationaal vermaarde School for Audio Engineering dat al zoveel voortreffelijke sound-engineers heeft voortgebracht en waar ik mijn eerste album mocht opnemen. Versterker en presentatie passen perfect in de huidige ‘life-style’ sfeer en de invitées vallen dan ook grotendeels onder de schrijvende pers van ‘life-style’ magazines. Ik ontwaar Willem Baars van JFK magazine, evenals een aantal redactieleden van Beau Monde.

Chef

In meer opzichten is de presentatie ‘in stijl’. Passend bij de herkomst van Marantz en ‘life-style’ is een Japanse chef in Murmur neergestreken die de aanwezige gasten trakteert op een voortreffelijk vier-gangen menu. Ik kom, uiteraard, om een hifi-item te beluisteren, en dan is het toch lastig om de auditieve indrukken niet te laten afleiden door Japanse engeltjes die over de tong fietsen. In het event is nog een typisch Japans fenomeen opgenomen: de luisterbar. Voorzien van een drankje en een hapje kan de bezoeker zich laven aan muziek en geluid. Marantz heeft voor de presentatie van MODEL 40n beide fenomenen verenigd en de gasten in de uitnodiging tevens verzocht de titel van een favoriet nummer te vermelden, dat kans maakt opgenomen te worden in de playlist van die avond en ik ben op de uitnodiging ingegaan. Mijn tafeldame, naast wie ik toevallig beland, is ook al illustratief voor de doelgroep. Vlogger is ze, met een groot aantal volgers, begin dertig, en uitgenodigd vanwege haar populariteit op de sociale media. Tot haar verrassing is haar keuze de eerste track van de playlist. Een toelichting op haar keuze en achtergrond leert dat ze ook een fijne neus heeft voor de betere hifi; haar luidsprekerset is een duo Bowers & Wilkins 702 S2, dat ik enige tijd in huis mocht hebben. En de volgende verrassing: de tweede track van de playlist is gekozen door haar buurman, ondergetekende. Mijn keuze is gevallen op ‘I can’t make you love me’, in de originele uitvoering van Bonnie Raitt. Toeval of niet, het geeft me de gelegenheid om mijn achtergrond, het werk voor HVT en de keuze voor deze geweldige zangeres en singer-songwriter toe te lichten, die ook nog eens een fantastische slide-gitarist is. Om nog maar te zwijgen over de compositie van Bonnie Raitt, naar mijn idee een van de beste popnummers aller tijden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS