Multi-test

Multitest draaitafelelementen

Drie elementen van rond de €250

Door Sander van der Heide, HVT 11, november 2020

Als je op het punt staat je instapmodel draaitafel te vervangen voor iets beters, of je hebt niet het juiste element gevonden voor je mid-range draaitafel, lees dan vooral verder. Eén van de volgende drie elementen zou weleens de juiste upgrade of match kunnen zijn.


Dat het zoeken naar de juiste match tussen draaitafel, toonarm en voorversterker van cruciaal belang is, was ik me wel bewust, maar werd me tijdens de test ook pijnlijk bevestigd. Zo is het ene element tevens een stuk gevoeliger dan het andere voor de juiste afregeling en kan het soms helpen om af te wijken van, bijvoorbeeld, de opgegeven naalddruk.

Ik heb alle drie de elementen getest met dezelfde set-up, zodat alleen het element, en de afregeling hiervan, het verschil maakte. Klinkt logisch, maar ik had er ook voor kunnen kiezen om in het geval van een slechte combi de voorversterker of zelfs de draaitafel te veranderen. Uiteindelijk kun je een element niet beoordelen an sich, maar is het altijd het resultaat van de gebruikte onderdelen die je toepast. In dit geval was dat als draaitafel, de in HVT 7/8 geteste Yamaha GT5000, een prachtig exemplaar met gebalanceerde uitgangen en een door Yamaha ontwikkelde korte lichte toonarm. Als phono-voorversterker mocht ik mijn Mytek Brooklyn (die nogal kleurt in het laag), vervangen voor een ELAC Alchemy PPA2. Een ‘kleurloze’ pre-amp met zowel ongebalanceerde als gebalanceerde ingangen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS