Multi-test

Multitest elementen rond de 1000 euro

De strijd der elementen, deel III

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2021

Elementen met een prijs waarvoor menig luisteraar nog niet eens een draaitafel zou kopen. Dit keer waren de verwachtingen bij mij dan ook hoog. Gewapend met goeie referentieset, testplaat en analyser, heb ik drie stuks van rond de 1000 euro beluisterd en beoordeeld.


Bij elementen met dit soort prijzen ging automatisch uit van drie Moving Coil MC-elementen, maar tijden veranderen en in het hogere segment treffen we steeds vaker Moving Magnet MM-elementen aan. Vandaar dat Ortofon haar nieuwste MM-paradepaardje heeft opgestuurd. Uiteindelijk vergelijk ik bij een test als deze niet de topologie van het element, maar het resultaat.

Alle geteste elementen hebben een minimale inspeeltijd van 50 uur ondergaan. Minimaal, want je merkt dat een element na die tijd nog steeds aan lichte klankverandering onderhevig is. De ophanging van de naald is in het begin toch nog enigszins stijf en je kunt je voorstellen dat de bewegingen zo minuscuul klein zijn en honderdvoudig worden verstrekt, dat als de beweging nog niet optimaal is, dit uitversterkt goed te horen is. Het geluid mist nog wat openheid en definitie. Ik maak vaak bij het afspelen van een nieuw element wat opnames van albums die ik goed ken en vergelijk deze weer als ik wat opnames maak met hetzelfde element na een flinke inspeelperiode. Het verschil is soms zo schrikbarend hoog, dat ik nooit meer een oordeel vel over de klank van een element voordat deze is ingespeeld.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS