De strijd der elementen
Door Sander van der Heide, HVT 2, februari 2021
In een vorig artikel beschreef ik hoe je voor 250 euro al een prachtig element kunt kopen als waardige upgrade van een instapmodel platenspeler. In dit artikel bekijk ik wat er gebeurt als we de inzet verdubbelen.
Rond de €500 is de keus van elementen nog steeds ruim. Alle toonaangevende fabrikanten, zoals Ortofon, Grado, AudioTechnica, Goldring en Nagaoka, hebben in dit prijssegment een paar elementen in hun portfolio. Daarom heb ik er dit keer voor gekozen om drie verschillende benaderingen tegenover elkaar te zetten: een MM-element (moving magnet), waarbij een kleine magneet aan de cantilever (het staafje waarop de naaldpunt is bevestigd) verbonden is en de beweging van de naald deze magneet tussen kleine spoelen laat bewegen en zo stroom opwekt. Daarnaast een MC-element (moving coil), waarbij de spoelen aan de cantilever zijn bevestigd en deze juist tussen twee magneten beweegt. Deze constructie is vaak een stuk lichter en de uitgangsspanning een stuk lager dan die van een MM-element. Als derde element een combinatie van deze twee, MC-constructie met een MM-uitgangsniveau.
Naast de Yamaha GT5000, heb ik dit keer ook gebruik gemaakt van de nieuwste SME platenspeler, Model 6 met de bekende M2-9 toonarm. Wat me dit keer vooral opviel is dat er klankmatig weinig verschil is tussen de spelers. Het zijn vooral de afregeling, de afwerking en de gebruiksvriendelijkheid die het verschil hier maken. Als voorversterker heb ik wederom gebruik mogen maken van de Elac PPA2, die met zijn gebalanceerde uitgangen, microfijne afregeling van de laadweerstand voor MC-elementen en met zijn neutrale karakter, de perfecte phono-voorversterker is voor dit soort vergelijkingen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS