Kleine wasjes, grote wasjes, zet ze in de multitest…
Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2022
Een droge antistatische borstel voor en na het afspelen, is voor de ene vinylliefhebber genoeg, de ander geeft zijn kostbare verzameling wekelijks een reinigingsbadje.
En voor beide valt wat te zeggen. Een nieuwe plaat ziet er op het oog schoon uit en het gekraak en getik van een nieuwe plaat komt voornamelijk door statische elektriciteit. Toch is een plaat niet echt schoon bij het verlaten van de fabriek. Bij het gehele procedé blijkt toch van alles op de plaat achter te blijven vanaf de persen zijn soms zelfs vingervlekken waar te nemen en door het gebruik van goedkope papierenhoezen is ook nog allerlei fijnstof in de groeven blijven zitten.
Er wordt zelfs beweerd dat tijdens het draaien van een plaat, de frictie met de naald temperaturen teweeg brengt van 160 graden of hoger. Het vinyl zou zelfs kort even wat zachter worden en daarna weer snel ‘stollen’. Als de naald dan viezigheid, stof en andere brandbare stofjes tegenkomt, ontstaan er heel kleine reacties die definitieve tikken teweeg kunnen brengen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over tweedehands platen die misschien wel door honderden vette vingers zijn betast, in stoffige en vochtige omgeving hebben gelegen of juist in stoffige hoezen. Die viezigheid krijg je niet weg met een borstel of een droge doek, daar hoort schoonmaakmiddel aan te pas te komen.
Dat je een plaat, nieuw of tweedehands, minimaal één keer goed schoon hoort te maken, is haast onvermijdelijk. De vraag is dan meer, moet je die verantwoording bij de consument leggen of bij de verkoper, of het nou gaat om een nieuwe release of een tweedehands exemplaar. Die discussie wil ik niet aangaan, maar voor het vergelijk in deze test, kan het wel van belang zijn. Alleen al het feit of je meerdere platen tegelijk kunt reinigen, hoelang zoiets duurt en vooral ook hoeveel lawaai het oplevert (als consument kun je zelf wat oordoppen indoen, maar je wilt je klant niet de winkel uit jagen als je net dat klein stukje service kunt verlenen).
Er zijn tegenwoordig heel veel oplossingen voor het wassen van platen. Met een sopje en een doekje kom je eigenlijk al een heel eind, maar voor paar duizend euro heb je ook oplossingen die het veiliger, beter, volautomatisch en beide kanten tegelijk voor je doen. Deze laatste optie hebben we dit keer niet meegenomen, maar met de goedkoopste optie van een paar tientjes en de duurste van tweeduizend euro, is er voor iedere vinylliefhebber wel een geschikte oplossing te vinden.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS