Muziektips

CD Bespreking

Todos los fuegos el fuego

Door Michel van Meersbergen, HVT 5, mei 2020

‘Alles doet de vlammen ontsteken’, de titel van een kort verhaal uit de pen van schrijver Julio Cotázar én de titel van een werk van de Oekraïense componist Maxim Shalygin die dit verhaal als inspiratiebron heeft gekozen. Instrumentatie is een dubbel saxofoonkwartet en TRPTK tekende voor de opname en productie… better wax your ears!


Julio Cotázar moest even opgezocht worden en blijkt tot mijn grote verrassing vaak samen met de Russische schrijver Michail Boelgakov genoemd te worden. Die laatste is weer één van mijn favoriete schrijvers. Een snelle cross read van het werk van Cotázar laat de verwantschap zien. Beide meester in de trapezedans tussen de naakte werkelijkheid en gemaakte werkelijkheid waarbij het vaak niet duidelijk in welke werkelijkheid je jezelf begeeft, of de twee juist weer ellendig subtiel met elkaar verweven zijn zodat een verlangen naar een eeuwige verstilling het enige is dat uitweg lijkt te bieden. Dit alles natuurlijk in de comfortabele veiligheid van je favoriete leesstoel. De filosofische rek- en strekoefeningen die deze stijlfiguur brengen laten natuurlijk een geweldig spanningsveld zien en daar, precies in het midden treffen we Maxim Shalygin aan.

De in 1985 geboren Shalygin begon reeds op 16-jarige leeftijd met componeren en studeerde aan de concervatoria van St. Petersburg, Kiev en Den Haag. Shalygin beschouwt het componeren als een spiritueel proces van schepping, inclusief falen en lijden om uiteindelijk in staat van geluk en zegening an sich te komen. Eenieder die iets gecreëerd heeft, bij wijze van spreken een flink gat in de tuin tot iets complex dat altijd buiten bereik leek te liggen, kent dat gevoel van trots en bijna betekenisloze tevredenheid waar Shalygin op doelt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS