Nabeschouwing

De IFA 2018 volgens Ward Maas

Waar is het feestje?

Door Ward Maas, HVT 10, oktober 2018

Van 31 augustus tot en met 5 september werd in Berlijn de IFA beurs gehouden. Afgelopen jaar werd ik nogal overvallen door de enorm grote schaal van dit evenement. Hoewel ik dit jaar voorbereid was, was ik opnieuw onder de indruk. In totaal 26 hallen vol met consumentenelektronica. Denk aan wasmachines, koelkasten, blenders, ovens, Tv’s, computers, Smart Home, toetsenborden, elektrische tandenborstels en ook audio.


Dat alles werd enthousiast gedemonstreerd door meer dan 1800 standhouders. Dit jaar aan bijna een kwart miljoen bezoekers. Een belangrijke trend is natuurlijk dat alles met alles kan praten, of je daar nu blij mee bent of niet. Ik denk dat die strijkijzerdemonstrateur die blijmoedig een enorme stapel wasgoed stond weg te werken graag een en ander aan zijn strijkijzer kwijt wilde. Maar goed, laat ik me beperken tot audio.

Yamaha

Omdat de IFA zo groot is, is het, hoe je ’t ook wendt of keert, tevens een heel belangrijke beurs en dan voornamelijk voor de grote merken. De Yamaha NS-5000 flagship luidspreker is natuurlijk al even op de markt. Deze heel erg mooie luidspreker miste eigenlijk nog een aantal bijpassende producten van referentieklasse. Yamaha introduceerde in Berlijn de M-5000 eindversterker, de C-5000 voorversterker en de GT-5000 draaitafel. De afwerking en uitstraling zijn van heel hoog niveau. Verder liet Yamaha vol trots de EISA award-winning R-N803D zien, de EISA stereo receiver 2018-2019. Deze is bijzonder compleet uitgerust en van Yamaha’s Parametric room Acoustic Optimiser (YPAO) voorzien. Dat alles voor een erg interessante prijs. Als nieuwtje demonstreerde Yamaha met SURROUND:AI een systeem waarbij via een netwerk real time extra geluidsinfo wordt binnengehaald waarmee, afhankelijk van de scene het geluid geoptimaliseerd wordt.