Nabeschouwing

Nabeschouwing ISE 2020

Gekkigheid in de Achtertuin

Door John van der Veer HVT 3, maart 2020

Amsterdam Zuid stond van 11 tm 14 februari in het teken van Integrated Systems Europe, kortweg ISE, editie 2020. Alsof de enorme capaciteit van de RAI nog niet voldoende is, kon de bezoeker voor alle aanvullende events terecht in het nabijgelegen Okura hotel, de iconische kolos die bij het externe publiek bekend staat om haar fantastische Japanse keuken, maar in de wereld van het internationale zakenverkeer geliefd is vanwege de uitstekende en zeer ruime outillage. HVT was erbij. Uiteraard.


Ben doorgaans wel gevat in het verzinnen van titels voor mijn schrijfsels, maar de aanhef van dit verhaal is van Michael Huigen, de man achter Reference Sounds, die voor JBL de honneurs waarneemt op de ISE. Michael is opgegroeid in de buurt van de RAI. Zijn ouders vierden hun bruiloft aan de overkant, bij bowlingbaan Knijn. Ik ging vaak met peuter Vincent naar het kindvriendelijke, kleine Beatrixpark om de hoek, met uitzicht op de terrassen van het complex. Voor beiden dus bijna letterlijk de achtertuin. In schril contrast hiermee de geoliede, internationale en zeer professionele machine genaamd ISE die op volle toeren de RAI in haar greep houdt. Ben de Frankfurter Messe gewend, NAMM in Los Angeles en Anaheim, de IFA in Berlijn. De laatste is nog (vele malen) groter dan de ISE, maar de organisatie aldaar kwam op mij wat knullig over, zeker in vergelijking met de professionaliteit in de RAI. De drommen bezoekers (‘attendee’ staat op de meeste badges van de verlaters en de uitnodigingen van de binnenkomers, waaronder ik) vinden moeiteloos entree via de vele ingangen. Voor pers en genodigden geen lange wachtrijen met eindeloze controles en het zoeken naar de juiste badge. Een simpele scan print de badge ter plekke uit. Binnen twee seconden sta ik binnen, met de handschoenen nog aan. Handschoenen: de beurs staat in het teken van het coronavirus. Een aantal belangrijke partijen, waaronder LG, heeft om die reden afgehaakt. Om de haverklap berichten van de organisatie met instructies: afstand houden, niet onnodig handen schudden, geen hugs, niet niesen. Ben niet verkouden, hug alleen met goede bekenden en oog met mijn zwarte leren handschoenen als een huurmoordenaar. Besluit dat de RAI nog steeds de vriendelijke tuin is, met wat gekkigheid achterin, trek de handschoenen uit en zet een lange wandeling in.

Inbouw

Integrated Systems Europe. De term dekt volledig de lading, ook in Hifi. Ik heb er geen moeite mee dat geluid, ook op hoog niveau, meer en meer onderdeel vormt van het grote geheel, waarbij beeldweergave een steeds belangrijker rol speelt. Getuige ook de vele beeldschermen die van groot tot megalomaan gezichtsbepalend zijn in de meeste stands, ook in die van de merken die wij doorgaans associëren met Hifi sec, of een variant richting high-end audio. Een ander aspect dat een steeds grotere rol speelt is de verweving met domotica. Afgaande op het aanbod op de ISE, zal geluid als gecamoufleerd dan wel (vrijwel) onzichtbaar fenomeen, prominenter worden. En dat niet alleen in de huiskamer en de eventuele kijk-/luisterruimte annex thuisbioscoop, maar tot in het kleinste kamertje. Niet nieuw, zult u zeggen. Klopt. En dit is toch waar de ISE over gaat? Klopt ook. Maar het is een feit dat de ons bekende merken zich hiermee meer en meer inlaten. De carhifi laat ik even buiten beschouwing, maar eigenlijk zijn de ontwikkelingen op dat terrein al een teken aan de wand van wat ons nog te wachten staat. Gebeurt er dan verder niks om geluidskwaliteit te verbeteren? Jawel! Het fenomeen Klasse D in versterking, al dan niet ingebouwd in een luidspreker, houdt de gemoederen bezig en lijkt nog (lang?) niet uitontwikkeld. Elders in dit blad leest u een recensie van de Primare I35 versterker met de laatste generatie Klasse D. Een gesprek met Terry Medalen van Primare op de ISE leert dat het Zweedse bedrijf nog volop aan ’t experimenteren is op dit vlak. En ook die trend wordt bevestigd bij andere merken.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.