Nabeschouwing

Nabeschouwing XFI volgens…

Leven na Veldhoven

Door Christiaan Punter HVT 11, november 2019

Soms is het er super druk, vaak is er meer te zien dan er tijd is en ook al heb ik de logica van de kamernummering nog steeds niet doorgrond, toch geniet ik altijd van een bezoek aan de XFI Premium Audio Show. Het interieur van het hotel is recentelijk onder handen genomen en ziet er fris en aangenaam uit. En natuurlijk helpt het ook dat je de hele dag door vers gemaakte appeltaart en kroketten kunt krijgen. Gelukkig was er deze keer heel weinig de neiging om “het dak eraf te blazen”. Zelfs in de AvantGarde-ruimte werd de muziek op een aangenaam niveau gespeeld, kun je nagaan!


Goldmund Benelux PUUR Audio, Video en Domotica presenteerden trots de nieuwste actieve draadloze luidsprekers van Goldmund, de Prana. Visueel een verkleinde versie van de Satya, leveren de Prana’s op het gebied van tonaliteit, neutraliteit en algeheel live-gevoel een zeer vergelijkbare sound. Het combineren van draadloze technologie met high-end luidsprekers is een concept waar sommige mensen aan moeten wennen maar het zou zomaar eens de toekomst van de audio industrie kunnen zijn.

Aequo Audio is een Nederlands merk uit Eindhoven dat hun luidsprekers in eigen huis ontwikkelt en produceert. Smal en zeer bescheiden van uiterlijk zetten deze deels actieve, deels passieve luidsprekers in combinatie met een systeem bestaand uit componenten van Taiko, TotalDAC, Vermeer Audio en CAAS Audio een zeer transparant en kamervullend plaatje neer. De bas is weliswaar actief maar geheel analoog aangestuurd en er komt geen DSP aan te pas, omdat dit volgens de fabrikant voor faseproblemen kan zorgen. De homogeniteit en transparantie die ik hoorde lijken inderdaad deze theorie te ondersteunen. Verder was er een uitstekende focus en een fraai losse ruimtelijke plaatsing van instrumenten waarbij de luidsprekers dankzij de instelmogelijkheden volgens de fabrikant ook nog eens in vrijwel elke ruimte goed in te voegen zijn.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.