Nabeschouwing

The World of High End München according to…

Zet je maar schrap

Door Ward Maas, HVT 6, juni 2018

De High End beurs in München, mijn favoriete beurs op audiogebied. Alles op het gebied van hoogwaardige audio vind je daar. En alle fabrikanten die er enigszins toe doen zijn er. Heel veel apparatuur, de laatste trends, heel veel mensen. Kortom, een mierenhoop waar je maar zelf moet uitvissen wat je aanspreekt en wat voor jou van belang is.


DDe laatste jaren gebruikte ik de eerste dag om rond te lopen en indrukken op te doen. De laatste drie dagen probeerde ik dan het overzicht te krijgen, alles in te delen en uiteindelijk op te schrijven. Dit jaar was het toch anders. Het leek wel of iedereen iets speciaals te melden had. Aan het eind van de vierde dag, toen een donderend onweer de High End besloot en ik met enige beroepsdeformatie dacht dat die ruimtelijke weergave wel erg goed was, realiseerde ik me dat we op audiogebied opwindende tijden tegemoet gaan. Fasten your seatbelts, you ain’t seen nothing yet!

Luidsprekers

PMC pakte direct goed uit met de introductie van de factfenestria. Een van de grond af nieuw ontworpen product dat een ontwikkeltijd had van maar liefst 5 jaar. Opvallend zijn de Laminair™ poorten die aan het eind van de twin Advanced Transmission Lines (ATL), PMC’s eigen bass-loading technologie, zitten die net als bij de F1 bedoeld zijn om een betere turbulentievrije luchtstroom mogelijk te maken. De vier bass drivers kunnen natuurlijk interferentie met de midden- en hoog-luidsprekers veroorzaken. Dat is de reden dat de midden/hoog unit, ook wel ‘The Nest’ genoemd, akoestisch geïsoleerd is opgehangen. De vier bass drivers kunnen zoveel energie produceren dat als demping een soort pendulesysteem is ingezet dat qua principe te vergelijken is met systemen die wolkenkrabbers tegen aardbevingen moeten beschermen. Opvallend tijdens de demo was het krachtige en gecontroleerde impulsgedrag. Een paar factfenestria’s komt neer op een bedrag van 54.000 euro.