Nabeschouwing

XFI Premium Audio Show volgens…

Het muzikale hoogtepunt der Lage Landen

Door Edouard Hendrix, HVT 11, november 2018

Sinds 2010 vieren muziekliefhebbers het begin van de herfst met een bezoek aan de XFI Premium Audio Show in het Koningshof in Veldhoven. Naar goede gewoonte vielen er tal van primeurs te rapen en kon je genieten van live optredens, workshops en lezingen. Maar bovenal was er muziek, heel veel muziek. Een nabeschouwing door onze reporters ter plaatse.


Je moet het maar voor mekaar krijgen. Meer dan 60 luisterruimtes vullen met honderden merken en enthousiaste distributeurs die je laten kennismaken met de nieuwste technologische ontwikkelingen en tendensen in de wondere wereld van hifi. En zoals altijd was er live muziek, in het pas vernieuwde auditorium van het Koningshof met meer dan 250 zitplaatsen. Want live muziek is nog steeds de beste referentie om een muzieksysteem naar waarde te schatten. Lees snel verder en ontdek waarom we de XFI Premium Audio Show bestempelen als het muzikale hoogtepunt der Lage Landen.

Nabeschouwing XFI volgens Bert Oling

Ik weet niet hoeveel X-Fi beurzen en haar voorgangers in het Nederlandse ik de afgelopen 50 jaar heb bezocht, maar het zijn er heel veel geweest. Verveelt het nou nooit, want het is toch altijd hetzelfde, wordt mij vaak gevraagd?….Nee, elke keer is weer anders. Niet alleen zie ik en beluister ik nieuwe producten, doosjes, systemen, maar ook de kwaliteitsontwikkeling van muziekweergave voor de huiskamer is interessant om te volgen. Natuurlijk zit er een rode draad in dit soort beurzen. De bezoekersgroep groeit niet echt – HiFi HighEnd is echt een niche van een niche – maar ik zie wel een andere generatie, hoor een ander type gesprekken. De vaste bezoekers blijven, hoogstens weer een jaartje ouder grijzer, kaler. Dus nog steeds stap ik niet met tegenzin in de auto, hoewel Groningen-Veldhoven v.v. wel 5 uur uur asfalt turen vraagt, maar ik had dit jaar aangenaam gezelschap. En wat de locatie Koningshof betreft: nog altijd komt er een moment dat ik me in een doolhof waan en echt de weg kwijt ben. Maar dan is er altijd een (oud)collega of exposant die me weer op weg helpt. Wel stel ik vast dat ik als vakbezoeker aan één dag niet meer voldoende heb…Er is zoveel te zien, te horen en te bespreken met deze en gene.

Nabeschouwing XFI volgens Christiaan Punter

Erg fraai vond ik Aspera met de YG Acoustics Sonja. Zo “live” en vanzelfsprekend maar ook zo natuurlijk en neutraal als dit systeem klonk heb ik het in weinig ruimtes op deze show gehoord. Het was dat de Kroma Audio Carmen in combinatie met Zanden 3100 en 8210 versterkers me nog meer overtuigde anders was deze set voor mij nog hoger uitgekomen. De set van More Music met de Estelon YB had een heel andere presentatie maar vond ik ook erg lekker klinken. Dit systeem was heerlijk ontspannen en tegelijk heel transparant, diep in het laag en luchtig in het hoog. Deze presentatie deed mij denken aan mijn goede ervaringen met Apogee en Magnepan ribbons, maar dan uit een bescheiden en zeer fraaie behuizing en met een uitstekende bas. Het meest overtuigend vond ik de Harmony presentatie met de Kroma Audio Elektra. Wat dit systeem teweegbrengt aan dynamiek en direct gekoppelde pure emotie moet je echt meemaken om te geloven. En daarnaast is het systeem ook super coherent, met een zeer gelijkmatige frequentiecurve en ongelooflijk krachtig. Kroma Audio is een merk waar ik voor het eerst kennis mee maakte in Bilbao, Spanje, op de EnoSound show, eerder dit jaar. Nadat ze later een overdonderende demo hebben gegeven in München als onderdeel van de HiFi Deluxe show rolden de orders binnen en voor ze het wisten hadden ze vertegenwoordiging in 10 landen! Verantwoordelijk voor de Kroma Audio luidsprekers zijn Miguel Castro en Javier Millán. Miguel is verantwoordelijk voor de behuizingen en Javier ontwerpt de crossovers en bepaalt voor de uiteindelijke afstemming. Ik heb de heren nu al meerdere keren ontmoet en altijd zijn ze zeer vriendelijk en uitermate bescheiden.

Nabeschouwing XFI volgens Marnix Bosman

Ik vind het altijd erg moeilijk om één specifiek weergavemoment tijdens een show te bombarderen tot de beste sound van een hele show. Het is tenslotte slechts een momentopname die zeer afhankelijk is van de muziek die er toevallig op dat moment wordt gespeeld. Ik heb dit jaar in veel ruimtes echt kunnen genieten van muziek omdat de exposanten de volumeknop in veel gevallen met beleid wisten te beroeren en er ook verrassend veel goede muziek werd gedraaid. De vaak gedraaide en overbekende hifi demotracks en freaky plinkeplonke jazz werd gelukkig veelal gemeden. Tussen al die mooie demo’s was er desondanks één moment dat me meteen greep toen ik de luisterruimte binnen liep. De demo bij het Duitse Levin Design met de CA2pac coaxiale luidspreker was indrukwekkend. Het geluid was zeer dynamisch maar toch verfijnd en kwam bovenal bijzonder fraai los van de luidsprekers. De luidspreker is een twee kasten constructie met voor het tophoog een AMT tweeter.

Op deze 2018 editie van de XFI premium audio show waren bijzonder veel relatief onbekende tot zeer onbekende merken te vinden. Een waar walhalla voor de high-ender en hifi fanaat voor wie niks te gek is. Het toont maar weer eens aan dat er in de wereld van de audio zeer veel wordt geëxperimenteerd en er zonder moeite buiten de gebaande wegen wordt gezocht naar een optimale weergave.

Nabeschouwing XFI volgens Ward Maas

Het draait natuurlijk uiteindelijk altijd om muziek. Iedereen probeert te laten horen dat zijn of haar apparatuur muziek het meest realistisch kan weergeven. Het ligt natuurlijk voor de hand om dan live muziek ten gehore te brengen. In het verleden zijn er genoeg artiesten en luidsprekers achter gordijnen verstopt zodat het publiek zelf kon horen dat er geen verschil was. Nu is daar natuurlijk het een en ander over gezegd en dat zou je natuurlijk ook nu weer kunnen doen. Beter is, denk ik, gewoon te genieten van de aangeboden live muziek en van de aangeboden niet-live muziek. Dus wanneer de Canadese cellist Vincent Belanger bij Audio Note speelde, alleen of samen met ‘ingeblikte’ muziek, was het simpelweg genieten. Vincent is natuurlijk een bijzonder innemende en bescheiden muzikant die op imponerende wijze liet horen wat met een cello allemaal mogelijk is. Daarom is hij dan ook voor Audio Note Music een ideale ‘musical ambassador’. Dat zijn ‘Là’ en ‘Pure Cello’ CD’s en LP’s goed verkochten verbaasde dan ook niemand. Op zondag moest hij al een paar keer ‘nee’ verkopen omdat de vraag (weer) groter was dan verwacht.