Audio Innovations: multi inzetbaar, zero waf

Uit HVT 6, juni 2018

Nu het beeldscherm bijna zo plat is als het spreekwoordelijk dubbeltje, is het geluid dat er uit moet komen vrijwel geen cent méér waard. Oplossingen zijn er tot op heden wel, gegeven het aanbod van de zogenaamd soundbars, maar geen is zó uitgekiend in ontwerp en superieur in geluidskwaliteit als die van Audio Innovations. We namen de proef op de som in een opstelling bij De Radiobeurs in Dordrecht.

Configuraties
Het leveringspakket van Audio Innovations omvat twee modellen: de AI-1002 en de AI-1202. Daarnaast kunnen beide aangevuld worden met, optioneel dus, een cross-over filter en een subwoofer waardoor diverse configuraties mogelijk zijn. Zo moet cross-over filter meegenomen worden als de versterker of receiver geen zogenaamde sub-out heeft. Dit filter komt dan tussen de luidsprekerklemmen van de versterker of receiver en de AI-1002 of AI-1202 en vanuit het filter een verbinding met de sub. De kantelfrequentie ligt dan vast op 120Hz. Het volume van de subwoofer gaat dan gelijk op met die van de luidsprekers, tenzij deze sub een eigen volumeregeling heeft.
Audio Innovations kan in die behoefte voorzien door een ELAC subwoofer te leveren. Heeft de versterker of receiver – of bijvoorbeeld de Sonos Connect:Amp – wel een sub-out dan kan het cross-over filter worden weggelaten en kan er van de instellingsmogelijkheden van deze versterker of receiver gebruik worden gemaakt. Maar ook hier is een tweede optie mogelijk. Bij de ELAC subwoofer is door middel van een app (van ELAC, zowel voor iOS als Android) het ook mogelijk om de subwoofer optimaal in te stellen voor de akoestiek in de kamer.

Kwaliteit
Audio Innovations biedt niet alleen een elegante oplossing die fantastisch te combineren valt met het vlakke beeldscherm, maar daarnaast ook een volwaardige HiFi-geluidservaring. De afwerking van de Audio Innovations IA-1002 en 1202 is subliem – aluminium behuizing, ophangsysteem meegeleverd – en biedt tal van mogelijkheden. De toepassing beperkt zich niet alleen tot de aanvulling op kwalitatief niveau met de beeldkwaliteit van de televisie maar richt zich ook op ruimtes waar conventionele luidsprekers niet geplaatst kunnen worden; denk aan aula’s, kantoren of plaatsen waar de waf-factor een rol speelt… Het is een design-product waarbij geen concessie is gedaan aan de geluidskwaliteit!

Specificaties en prijzen
AI-1002: 3 drivers / 1006x37x20 mm (lxbxd) / 4 ohm / 60 watt / €699 per set
AI-1202: 4 drivers / 1206x37x20 mm (lxbxd) / 4 ohm / 80 watt / €799 per set

Voor meer informatie www.audio-innovations.nl / www.quad-raad.nl