Dutch & Dutch introduceert BACCH plug-in voor haar 8c luidspreker

Uit HVT 11, november 2023

Deze Nederlandse luidsprekerbouwer introduceerde in 2018 het 8c alles-in-één luidsprekersysteem. Vanaf het begin zag het Dutch & Dutch team in dat luisterruimtes een cruciale rol spelen bij nauwkeurige audioweergave. Daarom hebben ze de 8c uitgerust met RoomMatching; een nieuwe, eigen technologie die luidspreker en luisterruimte combineert tot een verenigde akoestische entiteit. RoomMatching is wat de 8c zijn aanvankelijke succes bezorgde en tot op heden integreert geen enkel ander audiosysteem zo naadloos en effectief in een luisterruimte als de 8c dat doet.

Dutch & Dutch verlegt wederom grenzen nu de 8c de allereerste luidspreker is die kan worden uitgebreid met commerciële softwareplug-ins van derden. Voor zowel nieuwe als bestaande 8c-klanten geeft dit een enorm potentieel aan mogelijkheden, waar ontwikkelaars over de hele wereld hun eigen software voor het 8c-ecosysteem kunnen maken en verkopen. Het vermogen om snel in te springen op trends en nieuwe ontwikkelingen in de sector is een grote, opwindende stap voor Dutch & Dutch en kan van de 8c een echte ‘end game’ luidspreker maken.

De eerste plug-in die beschikbaar komt voor de 8c is die van BACCH. De BACCH-technologie is in staat ruimtelijke informatie bloot te leggen, die theoretisch in iedere opname aanwezig is, maar er tot nu toe niet uitgehaald kon worden. De weergave via de BACCH plug-in kan een ongekende, meeslepende, driedimensionale luisterervaring creëren, gebruikmakend van slechts twee luidsprekers in een standaard stereo-opstelling. Het feit dat 8c’s cardioïde zijn (en dus zeer directioneel) maakt ze perfect geschikt voor de BACCH-applicatie.

Het team van Dutch & Dutch heeft met de 8c niet alleen een luidspreker die beter klinkt naarmate hij dichter bij de muur staat (een unicum in high-end land), maar ook een systeem dat met de nieuwe BACCH-plug-in in staat is een echte ‘spatial’ afbeelding te presenteren. Reguliere firmware-updates zullen net als voorheen tot vier keer per jaar worden uitgebracht. Dutch & Dutch blijft zich met de 8c dan ook inzetten om een steeds betere audio-ervaring te bieden, waardoor het systeem altijd aan het voorfront van wat nu mogelijk is blijft opereren. De BACCH plug-in is hier een treffend voorbeeld van.

Kijk voor meer informatie over het fenomeen 8c op www.dutchdutch.com