Een nieuwe blik op moederschap als inspiratiebon

em>Uit HVT 4, april 2021

Sopraan Channa Malkin maakte op haar zestiende haar operadebuut als Barbarina in Le Nozze di Figaro bij De Nationale Opera. Sindsdien beleefde ze een geslaagde carrière als soliste in onder meer Dixit Dominus van Händel en The Fall of Jericho van William Hayes met Holland Baroque. Een hoogtepunt vormde haar vertolking van Bernstein’s Chichester Psalms met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. Haar veelzijdigheid is opvallend, met een focus zie zich uitstrekt van barok tot Sefardische kamermuziek. “Haar stem is prachtig: een jong geluid, een volwassen behandeling. Haar verteltrant is indringend.” (Merlijn Kerkhof in De Volkskrant over haar debuutalbum ‘Songs of Love and Exile’)

De geboorte van haar zoon Ezra leidde tot een nieuwe inspiratiebron, met het moederschap als centraal thema. Op haar nieuwe album voor het audiofiele label TRPTK ‘This is not a lullaby’ belicht ze de grote emotionele impact hiervan, met een onconventionele keuze van repertoire van Mieczyslaw Weinberg, Sir John Tavener en haar vader Josef Malkin.

Weinberg’s liederencyclus ‘Rocking the child’ kwam ze bij toeval op het spoor tijdens een van de slapeloze nachten met haar baby. Ze werd geraakt door het eerlijke en niet geïdealiseerde portret van het moederschap. De cyclus is gebaseerd op het werk van de Chileense dichteres Gabriela Mistral uit haar bundel ‘Ternura’ (1924).

Josef Malkin, haar vader, componeerde de ‘Five Russian songs’. Kleurrijke en aangrijpende teksten van Ilya Selvinsky, Boris Ryzhy, Vladimir Riabokon en Anna Akhmatova zijn door hem op muziek gezet. Malkin, geboren in Tblisi, Georgië, was meer dan 25 jaar actief als violist in het Koninklijk Concertgebouworkest.

Van alle hedendaagse componisten is Sir John Tavener een van de meest iconische. Zijn werk is doordrenkt van een diepe spiritualiteit en heeft een grote impact op de luisteraar. Weinigen reiken zo diep als Tavener in zijn ‘Akhmatova Songs’, met het oeuvre van de Russische dichteres als inspiratiebron.

Wat deze uitgave extra bijzonder maakt is de samenwerking van Malkin met celliste Maya Fridman, winnares van Dutch Classical Talent, en de bijzondere pianist Artem Belogurov, die inmiddels optreedt in de grote concertzalen van Europa en de Verenigde Staten. “Graag willen we dit verhaal over moederschap met de wereld delen: als een positief geluid in tijden van corona”, vertellen de drie musici.

TRPTK
Texasdreef 26
3565 CL Utrecht