Panasonic Ultra HD Blu-ray

Uit HVT 9, september 2018

Panasonic introduceert zijn nieuwste Ultra HD Blu-ray-spelers. Het gaat om drie modellen, de DP-UB9004, DP-UB824 en DP-UB424, die alle drie Ultra HD-gecertificeerd zijn en compatibel zijn met de HDR10+ technologie voor dynamische metadata, het nieuwe HDR-format. Het topmodel binnen dit assortiment is de THX gecertificeerde UB9004, een universele AV-speler, die zowel HDR10+ als Dolby VisionTM technologie ondersteunt en Ultra HD Blu-ray-, Video-on-Demand (VOD) en USB-content weergeeft. Alle Ultra HD Blu-ray-spelers voor 2018 zijn uitgerust met een Hollywood Cinema Experience (HCX) processor; om welk soort content het ook gaat, het geleverde resultaat biedt een spannende home entertainment-ervaring, precies zoals de filmmakers het voor ogen hadden. Naast de hoge beeldkwaliteit van de HCX-processor, biedt de toonaangevende UB9004 een extreem hoge geluidskwaliteit. Dit is te danken aan de analoge audiocircuits, zoals een speciale audiovoeding, een krachtige D/A-converter en gebalanceerde XLR-uitvoer. Ook ondersteunen deze spelers stembediening via Google Assistant en Amazon Alexa (beide binnenkort beschikbaar).

De nieuwe Ultra HD Blu-ray-spelers van Panasonic ondersteunen HDR10+ technologie voor dynamische metadata, dat kijkers aanzienlijke voordelen zal bieden doordat de kijkervaring voor elke scène wordt geoptimaliseerd. HDR10+ is een open, rechtenvrij dynamisch metadataplatform dat is ontwikkeld door 20th Century Fox, Panasonic en Samsung. De UB9004 en UB824 ondersteunen ook Dolby VisionTM. Verder zijn de spelers voorzien van de door Panasonic zelf voor Ultra HD Blu-ray ontwikkelde HCX-processor. Deze 4K-beeldprocessor is verbeterd door toepassing van unieke Chroma en Gradation Processing-technologieën die ontwikkeld zijn in het Panasonic Hollywood Laboratory (PHL), de R&D-vestiging die zich bezighoudt met het verbeteren van de Blu-ray-beeldkwaliteit. De HCX-processor werd vorig jaar geïntroduceerd en geeft Ultra HD Blu-ray en vanaf het internet gestreamde 4K-videobeelden weer met ongelooflijk nauwkeurige kleuren en optimale helderheid.

Omdat er steeds meer HDR-materiaal beschikbaar komt op disc en via streamingdiensten, is het essentieel dat HDR-materiaal optimaal wordt weergegeven. Beelden van Ultra HD Blu-ray-spelers moeten niet alleen een groot contrastbereik hebben, maar ook worden weergegeven met fijne details in zowel donkere als lichte partijen. De nieuwe spelers van Panasonic zijn hier toe in staat doordat gebruik wordt gemaakt van drie unieke HDR-verwerkingstechnologieën. Te eerste tone-mapping om het helderheidsbereik van beelden af te stemmen op de statische metadata in de content. Zelfs HDR-beelden afkomstig van normale HDR10- en televisiebeelden worden optimaal weergegeven. Ten tweede hebben alle modellen voor 2018 een HDR-aanpassingsfunctie die donkere en lichte partijen zeer getrouw weergeeft in wat voor ruimte er ook naar de beelden wordt gekeken. De UB9004, UB824 en UB424 maken gebruik van een speciale technologie voor het optimaliseren van HDR-videosignalen, waardoor de helderheid van de HDR-beelden zonder problemen kan worden aangepast. Tot slot geeft Dynamic Range Conversion beelden weer die helderder en mooier zijn dan beelden van gewone Blu-ray-discs die worden afgespeeld op een niet-HDR-TV met Standard Dynamic Range (SDR-TV).