Soulution 325 voor- en 311 stereo eindversterker

Uit HVT 3, maart 2018
In navolging op de in vorig jaar geïntroduceerde 330 geïntegreerde versterker, is de nieuwe Soulution 3 serie met de komst van de indrukwekkende 325 voor- en 311 stereo eindversterker en de bijbehorende optionele modules (DAC en phono) onlangs gecompleteerd.

Met deze drie modellen geeft het Zwitserse ultra high-end merk invulling aan de marktvraag om meer betaalbare producten met zoveel mogelijk behoudt van de bekende zeer hoge kwaliteiten van de 5 en 7 serie aan te bieden.

Dat er ondanks dit downgraden nog zoveel kwaliteit is overgebleven is op zich geen wonder. Vooral omdat veel componenten en schakelingen rechtstreeks uit de duurdere 5 serie in vereenvoudigde vorm zijn overgenomen. Hiervoor moest het ontwikkelteam werkelijk alles uit de kast te halen en moesten veel schakelingen compleet worden herzien. Uiteindelijk was het zaak om met een kleiner aantal (dure) onderdelen en een minder complexe opbouw, wel een zo maximaal mogelijk resultaat te bereiken. Het eindresultaat mag er zijn en heeft duidelijk de typisch homogene Soulution signatuur met veel natuurlijkheid, kracht op de achtergrond en een hoog oplossend vermogen.

Terwijl de 325 voorversterker (43 cm, 14,2 cm, 35 cm en 15 kg) schitterend door zijn pure eenvoud en zijn single ended werking (minder componenten nodig dan gebalanceerd). Zorgt het verder uit elkaar plaatsen van het linker- en rechterkanaal voor een optimale kanaalscheiding, schakelen hoogwaardige relais de ingangen en maakt de volumeregeling louter gebruik van precisie metaalfilmweerstanden.
Naast een gecombineerde schakelende en lineaire voeding die voor meer stabiliteit en een lagere stoorvloer zorgt dan met andere technologieën mogelijk is, bezit de 325 voorversterker tenslotte ook een theatermodus.

Hoewel het eindversterkerdeel van de 311 stereo eindversterker (43 cm x 14,2 x 49 cm en 30 kg) sterk op dat van de 330 geïntegreerde versterker is geënt, gaat de 311 eigenlijk in alles verder. Zo is de voeding net als in de 5 serie in drie gedeelten met ieder een eigen ideaal werkingsbereik onderverdeeld. Waarbij de sterk in klasse A georiënteerde werking een elco capaciteit van maar liefst 160.000 ?F bezit, resulterend in een bijna oneindig goede impulsverwerking. Bijzonder is dat door het geavanceerde stroommanagement de versterker al direct na het aanzetten optimaal presteert.

Een totaal van zes(!) verschillende ieder voor zijn eigen taak geoptimaliseerde voedingen – waaronder vier cutting edge schakelende voedingen – leveren tenslotte gezamenlijk 1.200 VA voor de eindversterking. Daardoor in staat gesteld een veel stabielere stroomafgifte dan welke conventionele transformator oplossing dan ook te leveren.
Uiteindelijk resulteert dit in een onvoorwaardelijk stabiel vermogen van 2 x 120 watt aan 8 Ohm, 2 x 240 watt aan 4 Ohm en zelfs 2 x 480 watt aan 2 Ohm.

Prijzen zijn tenslotte € 10.500,- voor de 325 voorversterker en € 16.500,- voor de eindversterker. De optionele DAC en Phono modules voor de 325 voorversterker, zullen € 3.000,- voor de phono optie en € 4.100,- voor de DAC module gaan kosten.

Exclusieve dealer voor deze modellen is:
Rhapsody Sound & Vision – Hilversum
Symphony Audio Import
www.symphonyaudioimport.com
info@symphonyaudioimport.com