Audi-o-Audi, waar zullen we heengaan?
Door Ernst Neve, HVT 10, oktober 2018
De eerste keer dat ik kennismaakte met een Audi moet een jaar of 25 geleden zijn geweest. Dat was een Audi Avant 100 Quattro. Het ding zag er niet uit, was zo groot als de Bismark en reed waarschijnlijk net zoals dat oorlogsschip de zeeën doorkruiste. Hij deinde enigszins. Totdat je gas gaf, want dan ging ‘ie er als de brandweer vandoor. De Audi Q5 Quattro’s die nu over de weg razen, hebben met die klassieke Audi’s behalve de naam, toevoeging Quattro en brute kracht echt geen fluit meer gemeen. De Audi’s van nu zijn zeer stijlvol, modern en doen menigeen watertanden. En met het systeem van Bang & Olufsen erin des te meer…
Het is ook eigenlijk niet meer dan logisch dat B&O en Audi elkaar hebben gevonden. Audi vaart er wel bij en andersom ook. Als je de imago’s van beide merken eens onder de loep neemt, kan je niet anders dan concluderen dat de pracht van B&O Audi ten goede komt en de kracht van Audi het Deense designermerk. Aan de Audi is eigenlijk niets op te merken. Het is een SUV, maar dan wel gelijk een heel mooie. Hij is handzaam, want niet zo groot als, laten we zeggen de Q8, en alles straalt de combinatie van beide merken dan ook echt uit. Stoer en stijlvol tegelijk.
Het grote onderzoek
In mijn zoektocht naar het betere geluid in de hedendaagse auto, kon Bang & Olufsen niet achterblijven. Een heel lange tijd hebben de high-enders op het merk neergekeken, maar we kunnen niet ontkennen dat Bang & Olufsen tientallen klassieke ontwerpen het levenslicht heeft laten zien. En met de komst van producten als de BeoSound Shape, BeoSound Edge en de BeoLab 90, is de tijd van weleer waar het merk ook door de liefhebbers werd omarmd misschien wel weer aangebroken. Als onderdeel van de Harman Group die onlangs door Samsung is overgenomen, voornamelijk met het oog op de automotive industry, vind je B&O in behoorlijk wat auto’s terug als Premium Audio optie. Zo ook bij deze Audi Q5. In deze wagen heeft Bang & Olufsen maar liefst 19 luidsprekers verstopt, waarvoor je €1.189 neer dient te leggen. Op zich valt dat nog mee, als je je beseft wat je ervoor krijgt. Ter vergelijk; het optionele head-up display kost €1.372. Een leuke brug naar de overige opties van deze Q5, voordat ik weer naar het geluid wederkeer.