Off topic

Bowers & Wilkins in de BMW M850i

M850i=EC2

Door Ernst Neve HVT 11, november 2019

Inmiddels heb ik in heel wat auto’s plaats mogen nemen om ze te beoordelen op de geluidskwaliteit, maar nummer twintig was toch wel een heel speciale ervaring. Waarom? Omdat ik voor het eerst echt merkte wat auto’s voor mensen betekenen. Laat staan een heel erg snelle, zoals deze BMW M850i. Ook kwam ik erachter dat die M ergens voor staat. Sowieso letterlijk voor Motorsport, maar op een geheel ander niveau staat die M voor meesterlijk, magistraal en mooi. Vreselijk mooi. Ik ben echt helemaal niemand tegengekomen die tegen me zei: “wat een lelijk ding is dat dan!” Nee hoor, mensen feliciteerden me, wildvreemden lachten naar me alsof het lang verloren gewaande hartsvrienden waren. Vreemde toestanden dus met deze bolide.


Die vreemde toestanden komen deels van de naam BMW, deels van de 850 serie en deels van de M. De combinatie van deze letters en cijfers brengt echter het kleine kind in veel mannen naar boven. Dat bleek al snel nadat ik deze sportwagen de snelweg op had gestuurd. Het duurde nog geen drie minuten voordat de eerste auto naast mij kwam rijden, snelheid inhield en de bestuurder uitdagend mijn kant op keek. Of ik een robbertje wilde racen. Uiteraard sloeg ik af, de bekeuringen zijn namelijk voor eigen conto, waarna de Tesla Model 3 wegspurtte. Terwijl ik toch overmand was door een bepaald gevoel van mannelijkheid, deze M850i trekt namelijk toch wat bekijks, kwam de tweede gegadigde z’n penis presenteren, nu met een rap uitziende Porsche. Ook deze keer liet ik verstek gaan en weigerde de spreekwoordelijke race-degens te kruisen. Teleurgesteld reed ook deze Porsche van me weg. Het leukst en veelzeggendst was toch wel de bestuurder van een enorme hoge hoed Mercedes-Benz in de AMG uitvoering. Deze meneer kwam naast me rijden, maar niet om me uit te dagen. Nee, hij deed zijn zonnebril omhoog en stak veelzeggend zijn duim naar me op. Zo van: goed gedaan man! Ik, geen idee hebbend wat in een dergelijk geval moet doen, kon niet anders dan hetzelfde gebaar terug maken.

Ook voor de breedbottigen onder ons

Nu heb ik de afgelopen 20 keer voornamelijk in de wat grotere auto’s rondgereden die plek bieden aan iedereen; dik/dun, jong/oud, man/vrouw, etc, etc. Toch bekroop mij soms het gevoel dat hoe sportiever de auto, des te kleiner de beschikbare ruimte werd. Welnu, ik kan iedereen geruststellen, deze wel zeer sportieve BMW bood zeker ook aan mijn niet geringe zitoppervlak meer dan voldoende ruimte. Ondanks dat de M850i breed, plat, lang en laag is, merk je daar bijna niets van bij het in- en uitstappen. Eenmaal plaatsgenomen achter het stuur, besef je pas dat je in een wel heel luxe uitgevoerde sportbolide zit. Het interieur is van hoogstaande Duitse BMW kwaliteit, en doet in die zin niets onder voor de limousines van het merk. Dat in tegenstelling tot de achterpassagiers. Niet dat het daar minder luxe is uitgevoerd, zeker niet, maar er passen net twee klein kinderen in. Net. Het is dan ook meer een tweezitter dan wat anders. Maar die twee hebben dan ook werkelijk niets te klagen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.