Off topic

De Nest Thermostaat E en Heatlink

De Nest Thermostaat E en Heatlink

Door Ernst Neve, HVT 03, maart 2019

Ik behoor tot de menssoort weldenkende duurzaamheids-ayatollah en was al een tijdje benieuwd of ik op de een of andere manier mijn HR ketel nog beter kon besturen dan voorheen. Eigenlijk wil ik van het gas af en over op infrarood-verwarming, maar in een slecht geïsoleerde Amsterdamse bovenwoning schijnt dat nog niet zo’n goed idee te zijn. Wellicht dat we met een slimme thermostaat toch nog een stapje kunnen zetten. We proberen het met de Nest Thermostaat E.


Er zitten twee apparaatjes, twee plugjes en een klein boekje in de doos. Er is een klein rond kastje dat “Heatlink” heet. Er zit een grijs stoffen kapje om, waarbij ik me meteen afvraag of dat wel zijn kleur blijft houden en schoon blijft. Er is keuze uit alleen maar deze grijze kleur. Deze detoneert een beetje tegen onze muurkleur en het interieur. Het tweede ronde kastje op een voetje is de eigenlijke Thermostaat E. Deze is wit. Het boekje vertelt je eigenlijk alleen dat je een app moet installeren. De app is de algemene Nest app waarmee je ook je camera’s, deurbel en wat er nog meer door Google bedacht is om je huis te automatiseren kan installeren. De app begeleidt je vrij goed stap voor stap door de installatie. Ik selecteer de “Thermostaat E en Heatlink” en wordt meteen aan het werk gezet.
Na alle waarschuwingen te hebben genegeerd om de stroom uit te zetten bij de demontage van de oude thermostaat en de installatie van de Heatlink, is dat stukje vrij snel en zonder ongelukken gedaan. De app belooft je oude thermostaat te herkennen en je dan te vertellen wat je moet doen. Dat is niet zo. Het herkennen komt er op neer dat je de draadjes moet tellen die aan de oude thermostaat vast zitten. Ik zou zeggen, doe de belofte dan niet.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.