Off topic

De slimme lampen van LIFX

en er was meer slim licht

Door Ernst Neve, HVT 04, april 2019

Lange tijd is het aanbod van de zogenaamde slimme lampen redelijk beperkt geweest, maar daar is nu een eind aan gekomen. Het aanbod van het van huis uit Australische merk LIFX is nu zo veelzijdig dat het bedrijf heeft besloten wereldwijd te gaan. Als je erover nadenkt is dat overigens best snel. LIFX is vanaf 2012 actief op de slimme verlichtingsmarkt en het recente succes heeft genoopt tot de verhuizing naar Silicon Valley, Californië van waaruit het nu onder andere Nederland bedient.


Groot voordeel van de slimme lampen van LIFX is dat je geen basisstation nodig hebt. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar ook in de complexiteit van het systeem. Het enige dat je hoeft te doen, is een lamp kiezen en in de fitting te draaien of op het lichtnet aan te sluiten en vervolgens aan te melden bij de LIFX app. Die app werkt overigens als een trein. Binnen een mum van tijd creëer je groepen en locaties om die vervolgens met allerlei commando’s te bestoken.

Alle kleuren van de RGBegenboog

Het verlichten van je huis is nog nooit zo veelzijdig geweest, kan ik je vertellen. Zelf heb ik verschillende wifi lampen en onderling koppelbare LED balkjes geprobeerd. Die laatste zien eruit als een klein TL armatuurtje, maar daar houdt het vergelijk onmiddellijk op. Door middel van een magnetische koppeling kan je ze als het ware vormen tot de verlichting zoals je die zelf wilt hebben. Het totale pakket is nog veel uitgebreider. Ik heb overigens ook een aantal Philips Hue lampen in mijn huis hangen, waarvan ik al een tijdje met plezier gebruik van maak. Het kiezen uit kleuren, al is het maar daglicht-blauw of gezellig beige-geel maakt toch best veel uit in sfeer, laat staan als je kan kiezen uit alle kleuren van de RGBegenboog. Van bordeel tot circustent, het maakt niet uit.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.